x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Războiul PC-urilor ieftine

Războiul PC-urilor ieftine

de Cristian Ionita    |    07 Iun 2007   •   00:00

AMD şi Intel incearcă să-şi impună pe piaţa romănească programele pentru achiziţia unor computere ieftine, destinate elevilor şi locuitorilor din zonele rurale. Nicholas Negroponte a rămas pe afară.La nivel mondial, Intel şi AMD duc un război pe viaţă şi pe moarte pentru a dota ţările sărace cu computere ieftine. Ieftine, dar multe.

Computere Intre 100 de dolari Şi 350 de euro

AMD şi Intel incearcă să-şi impună pe piaţa romănească programele pentru achiziţia unor computere ieftine, destinate elevilor şi locuitorilor din zonele rurale. Nicholas Negroponte a rămas pe afară.

La nivel mondial, Intel şi AMD duc un război pe viaţă şi pe moarte pentru a dota ţările sărace cu computere ieftine. Ieftine, dar multe. De fapt, ideea a fost scoasă pentru prima oară pe tapet de Nicholas Negroponte, care a iniţiat proiectul OLPC (One Laptop per Child) prin care oferă statelor in curs de dezvoltare laptopuri de 100-150 de dolari.

Filozofia este destul de simplă: produci in cantităţi foarte mari, foloseşti procesoare ieftine, spaţiu de stocare redus şi ecrane de mici dimensiuni pentru a putea vinde la un preţ pe care să şi-l permită clienţii din pieţele emergente.

Concurenţa. La inceputul lunii martie, Nicholas Negroponte a făcut o vizită la Bucureşti pentru a-i expune proiectul OLPC premierului Tăriceanu. Iniţiativa a rămas in aer. Atăt ministrul comunicaţiilor, Zsolt Nagy, căt şi Varujan Pambuccian, preşedintele comisiei IT&C a Camerei Deputaţilor, s-au opus proiectului lui Negroponte, considerăndu-l nepotrivit pentru Romănia.

La 20 Aprilie, Intel a lansat in Romănia Euro PC, un proiect adresat locuitorilor din mediul rural. E vorba de un parteneriat cu Ministerul Comunicaţiilor prin care

locuitorii din comunităţile defavorizate admise in proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere pot cumpăra PC-uri la preţ redus (de la partenerii Intel). Pentru vănzarea computerelor, Flamingo este partener naţional, iar preţul computerelor redus cu 20% spun reprezentanţii MCTI.

LA ŞCOALĂ. Un alt program Intel, Classmate PC, a fost lansat la inceputul săptămănii in comuna Axintele, din Ialomiţa. Pentru a vă face o idee despre calibrul evenimentului: au participat John Davies (vicepreşedinte Intel Sales and Marketing Group) Cristian Adomniţei (ministrul Educaţiei), ministrul Zsolt Nagy şi Dan Georgescu (preşedintele ANRCTI). Classmate PC este un laptop produs in cadrul programului World Ahead, care urmăreşte să ofere acces la tehnologia informaţiei următorului miliard de utilizatori pănă in anul 2010.

AMD are propriul program destinat computerelor ieftine: "50x15 Initiative". 50x15 inseamnă acces la computer şi internet pentru 50% din populaţia planetei pănă in anul 2015. La mijlocul lunii mai, ProCA a lansat pe piaţa romănească un desktop de mici dimensiuni botezat UVPC, impreună cu Microsoft şi AMD. Preţul ajunge undeva la 350 de euro, incluzănd sistem de operare şi software educaţional.

×
Subiecte în articol: IT ieftine