x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Regimul infrastructurii de comunicaţii electronice, sub lupă

Regimul infrastructurii de comunicaţii electronice, sub lupă

de Cristian Ionescu    |    11 Mar 2009   •   00:00

Ministerul Comunicaţiilor a iniţiat proiectul de lege privind regimul infrastructurii de Comunicaţii electronice. Proiectul de lege respectă recomandările Comisiei Europene în domeniu şi reformulează cadrul legislativ privind accesul operatorilor la infrastructura din proprietatea publică şi privată, potrivit reprezentanţilor MCSI.



PROCEDURĂ NECLARĂ
Potrivit MCSI, în prezent dreptul de acces în vederea realizării unor lucrări de instalare, întreţinere, înlocuire sau mutare a reţelelor de comunicaţii electronice, precum şi regimul utilizării infrastructurii sunt stabilite prin O.U.G. 79/2002, ale cărei prevederi sunt aplicate cu mare dificultate. Autorităţile administraţiei publice locale aplică în mod diferit prevederile ordonanţei amintite, deoarece procedura stabilită este neclară în privinţa realizării accesului pe proprietatea publică. Astfel, pentru a-şi exercita dreptul de acces, furnizorii fie negociază direct cu aceste autorităţi, fie sunt obligaţi să participe la licitaţii publice, chiar dacă nu obţin drepturi de închiriere sau de concesiune asupra unor imobile proprietate publică. Drept urmare, în cele mai multe cazuri, accesul pe proprietatea publică nu se realizează în mod transparent şi nediscriminatoriu. Titularii dreptului de administrare, de concesiune sau de închiriere nu dau publicităţii condiţiile şi tarifele în care se exercită dreptul de acces pentru instalarea, mutarea, întreţinerea sau înlocuirea elementelor de infrastructură a reţelelor de comunicaţii electronice. Şi în ceea ce priveşte accesul pe proprietatea privată există dificultăţi în procesul de negociere, constatându-se abuzuri din partea furnizorilor de reţele de comunicaţii electronice în relaţiile cu proprietarii.  După liberalizarea pieţei la 1 ianuarie 2003, una din principalele probleme legate de instalarea reţelelor de comunicaţii electronice a fost lipsa normelor specifice cu privire la efectuarea lucrărilor de acest tip, reţelele de comunicaţii electronice fiind instalate aleatoriu şi nesistematizat.  În aceste condiţii, iniţiativa grupului de lucru din cadru Ministerului Comunicaţiilor este menită să simplifice şi să clarifice procedurile de exercitare a dreptului de acces pe proprietatea publică, încurajând dezvoltarea de reţele de comunicaţii electronice la nivel naţional şi a investiţiilor în infrastructură, în condiţii de concurenţă între furnizorii de reţele de comunicaţii electronice. O consecinţă a adoptării acestei legi va fi reducerea costurilor pentru furnizarea de servicii către abonaţi.

NOI PREVEDERI
Prin noua lege, regimul accesului pe proprietatea publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale a fost detaliat, stabilindu-se o procedură clară de acces conform căreia titularii dreptului de administrare vor avea obligaţia de a publica tarifele şi condiţiile de exercitare a accesului.  Tarifele percepute trebuie să fie justificate şi proporţionale cu afectarea imobilului respectiv şi să acopere doar prejudiciile cauzate prin efectuarea lucrărilor. Nivelul maxim al acestor tarife se va stabili prin decizie a ANC. În scopul utilizării eficiente a infrastructurii existente, furnizorii de reţele de comunicaţii electronice au dreptul de a negocia acorduri de utilizare cu persoanele care deţin sau controlează elemente ale infrastructurii.

Pentru a se evita amplasarea la întâmplare a reţelelor şi a elementelor de infrastructură necesare susţinerii acestora, au fost stabilite standarde pentru autorizarea construirii sistemelor de comunicaţii electronice.  Proiectul de lege propune crearea cadrului legal necesar pentru realizarea concomitentî a proiectelor de construire a reţelelor şi a elementelor de infrastructură necesare susţinerii acestora, pe de o parte, şi a lucrărilor de construire a drumurilor şi a reţelelor de utilităţi publice, pe de altă parte.

×
Subiecte în articol: IT electronice comunicaţii