x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Religie prin celular

Religie prin celular

de Alexandru Radescu    |    04 Sep 2007   •   00:00
Religie prin celular
Sursa foto: Kai Funck, Photographer/

Musulmani, catolici sau evrei ultra-ortodocşi folosesc telefonul mobil şi pentru a fi mai aproape de religie. Fie apar servicii dedicate unui rit, fie intervin lideri religioşi şi cer blocarea unei facilităţi care ar leza viaţa credinciosului.


Ultimele ciocniri intre suporterii Hamas şi Fatah au implicat şi serviciile de telecomunicaţii. Mulţi palestinieni din Făşia Gaza au primit SMS-uri prin care erau avertizaţi să nu se alăture partizanilor Fatah. Nu este o noutate in lumea musulmană folosirea serviciilor de telecomunicaţii in probleme politico-religioase. Mulţi posesori de telefoane mobile sunt abonaţi la servicii care le trimit, contra cost, versete din Coran şi alte informaţii religioase. Chiar şi in Marea Britanie, unde trăieşte o importantă comunitate musulmană, există MyAdhan. Graţie contractelor cu operatorii, credincioşii abonaţi primesc şi tonuri de apel sau wallpaper cu tematici musulmane.


CATOLICI MOBILI. Comunitatea catolică nu putea rămăne străină de aceste posibilităţi tehnologice. Iată serviciul "Catholic Mobile", pentru clienţii din cele două Americi. Serviciul este dezvoltat prin colaborarea dintre JP2 Media (Colorado) si Missionaries of Faith Foundation (California). Conţinutul livrat abonaţilor este disponibil in engleză, spaniolă şi portugheză. Printre opţiunile propuse figurează Evanghelia zilei, Sfăntul zilei, rugăciunea, ştiri catolice sau wallpaper, tonuri de apel. Preţurile variază, dar pentru un abonament de 28 mesaje/lună se plăteşte o sumă de 5 dolari.

Pentru evreii ultra-ortodocşi, operatorul MIRS a făcut o ofertă de telefoane Motorola din care fuseseră eliminate accesul la internet, serviciul SMS, orice lucru care ar fi putut leza credinţa, totul cu aprobarea rabinului.


×
Subiecte în articol: IT