x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Replici ieftine la celulare

Replici ieftine la celulare

de Alexandru Radescu    |    Cristian Ionescu    |    26 Mar 2009   •   00:00
Replici ieftine la celulare
Sursa foto: /Afp/Mediafax

Replici ale celularelor produse de marii producători de pe piaţă se vând din belşug şi în România, prin intermediul magazinelor online.



De altfel, pentru un fleac de 600 de lei cumperi şi replică Vertu. Chiar Dual SIM!

Un veritabil Nokia N95 (8GB) poate fi cumpărat la 1.500 de lei. O replică poate fi achiziţionată la preţ de 500 de lei. Tot la o treime din preţul unui produs veritabil, poţi avea un "fals" Samsung Giorgio Armani sau LG Viewty. Cine vrea un Xperia "chinezărie" scoate din buzunar 600 de lei. Nu lipseşte nici replica iPhone (8GB): doar 500 de lei. Forma este identică, meniul este copiat, iar de multe ori aceste replici au chiar mai multe funcţii decât originalul, majoritatea permiţând două SIM-uri, pentru a atrage şi mai mulţi clienţi.

Potrivit oficialilor LG România, oferta este aşa bogată în ţara noastră pentru că aceste importuri sunt făcute în general în mod legal, există documente vamale, plata TVA-ului etc. Compania coreeană nu a acţionat în instanţă nici o firmă care vinde asemenea produse. Oficialii Nokia România au fost singurii care ne-au declarat că au în vedere măsuri legale, dar nu au oferit detalii. "Cu ajutorul unor sfătuitori legali, Nokia a luat măsuri şi sesizează aceste abuzuri autorităţilor competente", a precizat Răzvan Petrescu, Country Manager Nokia Romania.

Pentru oficialii Orange, replicile iPhone nu reprezintă un pericol, pentru că "până acum nici unul dintre acestea nu a fost capabil să «reproducă» interfaţa telefonului, adevăratul diferenţiator faţă de terminalele concurente". În mod ciudat, reprezentanţii altor producători nici nu au dorit să comenteze pe marginea acestui subiect. În ceea ce priveşte "succesul" acestui tip de comerţ, oficialii LG îl estimează la 20% din totalul pieţei.

PROCESE, LA ALŢII
Nokia a dat în judecată în 2006 două firme chinezeşti care produc şi vând telefoane mobile ce copiază designul brevetat pentru anumite modele ale producătorului finlandez. "Vrem să fim cunoscuţi ca o companie care apără cu înverşunare dreptul la proprietate intelectuală şi care ia măsuri de fiecare dată când aceste drepturi sunt încălcate", declarau reprezentanţii Nokia, citaţi de gizmodo.com.

În 2007, Samsung a identificat peste 88 de "copii" ale telefoanelor sale numai în Beijing. Terminalele aveau inscripţionate nume asemănătoare cu al companiei coreene (Samsumg, Samsong), potrivit unui material chinacsr.com. Acţiunile se adaugă şi altor procese similare, intentate de alte mari companii internaţionale, care au cerut justiţiei chineze să protejeze proprietatea intelectuală şi mărcile înregistrate, acestea fiind principalele plângeri ale guvernelor şi multinaţionalelor care fac afaceri în China.

×
Subiecte în articol: IT