Inginerii de la Centrul Astronautic European din Köln dezvoltă un robot care să preia din sarcinile astronauţilor in timpul misiunilor Staţiei Spaţiale Internaţionale.
Astronauţii ar putea fi in curănd insoţiţi in spaţiu de roboţi. Una din maşinăriile sofisticate la care lucrează inginerii europeni, Eurobot, tocmai a terminat o serie de teste desfăşurate intr-un bazin uriaş al Centrului Astronautic European din Köln, Germania. Eurobot este un proiect demarat in 2003, cu intenţia ca asistentul automatizat rezultat să fie capabil să preia o parte din sarcinile astronauţilor. Una din posibilele intrebuinţări ale robotului ar fi in misiunile din exteriorul navetei spaţiale, el putăndu-se dovedi un ajutor indispensabil şi in eventuale expediţii pe Lună sau pe Marte. Controlat prin telecomandă de un operator din interiorul Staţiei Spaţiale Internaţionale, Eurobot va indeplini o serie de sarcini de rutină, misiuni preparatorii, cum ar fi transportul uneltelor sau misiuni de inspecţie.
TESTE. Versiunea Eurobot folosită in cele mai recente teste este prototipul denumit WET Model (Weightless Environmental Test), care a fost testat intr-un mediu subacvatic, in care condiţiile de microgravitate intălnite in spaţiu au putut fi simulate. Modelul WET constă dintr-o structură centrală şi trei braţe identice, fiecare cu şapte incheieturi. Deşi se aseamănă cu braţele umane ca lungime şi forţă, acestea sunt mult mai manevrabile şi versatile. Fiecare este echipat cu o cameră şi cu o terminaţie care se comportă asemănător unei măini. Modelul WET are un singur tip de mănă, in timp ce Eurobotul va avea un set de trei-patru măini interschimbabile.
Dezvoltări adiţionale
Testarea acestui prototip a făcut posibilă studierea aspectelor operaţionale ale Eurobotului, Agenţia Spaţială Europeană derulănd in paralel programe pentru dezvoltări tehnologice adiţionale ale sale. In acest sens sunt concepute modele de arme care vor fi in dotarea robotului, numite DexArm, dispozitive de schimbare a uneltelor, CTED, tehnologii de identificare a obiectelor, o interfaţă sofisticată om-maşină, care va face posibilă teleoperarea armelor, o unitate de control ce va coordona mişcările braţelor. Toate acestea sunt integrate in cadrul centrului de testare a Eurobotului, din Olanda.