x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Roboţi în ofensivă

Roboţi în ofensivă

de Alexandru Radescu    |    10 Oct 2009   •   00:00
Roboţi în ofensivă

După cum era de aşteptat, cel mai important târg high-tech al Asiei, CEATEC, este din nou dominat de inovaţiile în robotică. Fie că e vorba de proiecte ale institutelor de cercetare sau ale companiilor cu activităţi în "n" domenii, aşa cum găseşti în Japonia sau Coreea de Sud, roboţi humanoizi sau zoomorfi au invadat standurile expoziţiei gigant din Chiba (40 km de Tokio).



Dacă e să ne luăm după reacţiile participanţilor la CEATEC 2009, în topul preferinţelor se află HRP-4C (foto), un "supermodel" japonez, din circuite, software şi cu membre metalizate. Nu are graţia paşilor de podium din adevărata lume a modei, dar trupul o recomandă pentru aşa ceva, în timp ce chipul îi este modelat după cel al femeii japoneze
cu vârstă cuprinsă între 19 şi 29 de ani, după cum spun "părinţii" ei, inginerii de la Institutul Naţional japonez de Ştiinţă Industrială Avansată şi Tehnologie.

În plus, prin colaborarea cu divizia de robotică de la Yamaha, HRP-4C beneficiază de un sintetizator vocal şi poate cânta cu succes la karaoke. Are şi o "soră", HRP-4C Miimu, inspirată de un personaj manga, prezentă şi ea la CEATEC. Cu o aplicaţie instalată pe iPhone, Miimu poate interpreta o serie de melodii, alese pe un playlist comandat din telefon.

PEŞTI-MODEL
O altă vedetă la expoziţie este robotul inspirat din comportamentul peştilor, dezvoltat de Nissan. Modelul Eporo poate fi folosit într-o adevărată flotă în care tehnologia de bază ajută la evitarea coliziunilor. Anul trecut, Nissan a prezentat robotul BR23C, modelat după bondar, tot cu scopul mişcării sigure în trafic. Eporo are trei roţi şi prezentaţi în grupuri de câte şapte, roboţeii circulă fără a se ciocni.

Cu ajutorul unei tehnologii pe bază de laser, ei măsoară distanţa între obstacole. Aceste informaţii "de trafic" circulă între ei prin unde radio. Evident, tehnologia ar urma să fie folosită mai întâi la autoturisme.



×
Subiecte în articol: IT