x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Robotii invata meseria de bibliotecar

Robotii invata meseria de bibliotecar

24 Iul 2004   •   00:00

Desi tot mai multe carti sunt transpuse in format electronic, unii cercetatori se apuca sa creeze un robot-ajutor de bibliotecar.

Proiectul s-a dezvoltat la Universitatea spaniola "Jaume I.", si deja primul robo-bibliotecar este in probe. Cand primeste o cerere pentru o carte, programul propriu de recunoastere vocala al robotului cauta titlul cartii si codul de clasificare in baza de date. Apoi "navigheaza" catre raftul de carti al bibliotecii, folosind un sistem de ghidare cu laser si in spectrul infrarosu. Poate scana cartile pe o raza de patru metri. Un astfel de bibliotecar nu va avea nevoie de zile libere, ci va lucra cu un tezaur de 600.000 de carti, atatea cate sunt la universitate. "Cele mai mari probleme ale robotilor pusi sa lucreze nu intre limitele unor linii tehnologice ci in medii populate sunt cele de siguranta", spune profesorul Angel del Pobil, unul din specialistii implicati in proiect, citat de BBC News. Totusi, o bliblioteca este locul cel mai potrivit pentru a pune un robot sa lucreze cu oamenii, pentru ca este un mediu semistructurat si nu icarul unui aeroport.

Va fi dotat cu doua microcamere de luat vederi, senzori, un brat cu sapte articulatii si doua degete si se deplaseaza pe trei roti. Odata localizata cartea, nu mai ramane decat sa fie luata si dusa la un ghiseu unde cititorul asteapta. "Manipularea a fost dezastruoasa la inceput, cartile suferind din greu". (Adrian N. Ionescu)

×
Subiecte în articol: IT