x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Român condamnat în SUA la opt ani de închisoare pentru fraude pe internet

Român condamnat în SUA la opt ani de închisoare pentru fraude pe internet

de Cristian Ionescu    |    29 Mai 2009   •   00:00

Un imigrant român a fost condamnat în SUA la opt ani şi jumătate de închisoare pentru că a pus la cale o fraudă de tip "phishing", în urma căreia a obţinut informaţii bancare şi date confidenţiale de la câteva mii de clienţi pe care i-a păgubit cu 700.000 de dolari.

Sergiu D. Popa, în vârstă de 23 de ani, din Michigan, a fost condamnat, marţi, de Curtea Federală din Minneapolis, el afirmând că a furat datele personale de la aproximativ 7.000 de clienţi şi i-a păgubit cu 700.000 de dolari.

Potrivit declaraţiilor lui Popa, date toamna trecută, din iunie 2000 până în februarie 2007, el a folosit două conturi de e-mail pentru a fura sau căuta diverse informaţii precum nume, adrese, conturi de bancă, numere de cărţi de credit. El a creat apoi emailuri frauduloase şi site-uri web care păreau a aparţine băncilor. Victimele primeau emailuri şi accesau site-urile unde erau păcălite să ofere numere personale de identificare şi informaţii bancare, crezând că acestea sunt solicitate de instituţia bancară.

În urma percheziţiei la domiciliul său, FBI a descoperit un dispozitiv şi diverse materiale folosite pentru falsificarea cărţilor de credit. El s-a oferit şi să vândă un kit de "phishing/spamming" pentru 1.500 de dolari cu instrucţiuni de folosire. Autorităţile au găsit un fişier în contul său de Yahoo care conţinea informaţii bancare de la peste 5.800 de victime.

Popa a intrat în SUA cu o viză de turist de şase luni în iunie 2000 şi a rămas în SUA ilegal după expirarea acesteia, a spus Theodore Theisen, un agent FBI. Popa a ispăşit, în 2006, o sentinţă de 71 de zile cu închisoarea, pentru că a furat un cont eBay pentru a păcăli pe cineva ca să îi trimită 1.448 de dolari pentru a cumpăra un produs care nu exista.

Agenţii de la imigrări l-au arestat în iulie 2006, pentru că acesta nu avea acte legale de şedere, însă el a făcut cererea pentru a obţine şedere permanentă şi a încercat să elimine cazierul său judiciar. FBI a depus o plângere împotriva lui cu o zi înainte să apară în instanţă pentru a fi audiat în vederea deportării.

×
Subiecte în articol: IT