x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget România, în primele zece ţări originatoare de spam cu o cotă de 3%

România, în primele zece ţări originatoare de spam cu o cotă de 3%

de Cristian Ionescu    |    10 Sep 2009   •   00:00

România a intrat, în prima jumătate a anului, între primele zece ţări din care provin mesajele electronice de tip spam, cu o cotă de 3% din total, depăşind Spania, Italia, Germania şi Ucraina, potrivit Kaspersky Lab.



Rusia şi Statele Unite ale Americii au rămas principalele ţări unde au fost generate mesaje spam, cu 11%, respectiv 10%, fiind urmate de Brazilia, cu o cotă de 8%. Recent, a fost înregistrată o creştere a spam-ului provenit din India, 7%, Polonia, 4%, Thailanda 3% şi România, care au depăşit Spania, Italia, Germania şi Ucraina, ieşite din topul primelor zece ţări.

"Ţările cu interes foarte mare pentru infractorii cibernetici încep să fie localizate în Est, şi mai puţin în Vest. Asia, America Latină, precum şi regiuni din Europa de Est, excluzând Rusia, devin din ce în ce mai interesante pentru spammeri, deoarece utilizatorii de aici nu au sistemele foarte bine protejate împotriva ameninţărilor informatice. Este, în primul rând, un aspect care ţine de gradul de piraterie din ţările respective, şi apoi de educaţie: un sistem de operare piratat nu va fi niciodată sigur, atât timp cât nu poate fi actualizat cu ultimele update-uri", a declarat Costin Raiu, chief security expert la Kaspersky Lab.

În medie, 85,5% din traficul pe e-mail în primele şase luni ale anului a fost reprezentat, la nivel mondial, de spam-uri, iar 0,3% din totalul mesajelor conţineau ataşamente infectate cu programe periculoase, conform raportului. Contextul economic actual a influenţat mesajele spam pentru serviciile de publicitate online, care acum reprezintă 16,6% din totalul de spam, dar şi mesajele care promovează diverse produse şi servicii, acestea din urmă înregistrând o cotă de 35%, cu 10 puncte procentuale mai mică decât anul trecut.

În prima jumătate a anului, domeniile cele mai populare pentru spam au fost serviciile şi produsele din sănătate, cu 22,1%, serviciile de e-advertising, 16,6%, materiale destinate adulţilor, 11%, educaţia, 10,4% şi imitaţiile de produse de lux, cu o cotă de 7,4%.

×
Subiecte în articol: redactie