x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Satelitii vorbitori

Satelitii vorbitori

de Cristian Ionita    |    01 Iul 2005   •   00:00
Satelitii vorbitori

Statiile spatiale asculta comenzile vocale ale astronautilor si le raporteaza verbal starea echipamentelor.

Clarissa este un sistem sofisticat construit pentru a fi instalat la bordul statiilor spatiale. Primeste comenzi vocale de la astronauti si le raporteaza in difuzoare starea echipamentelor.

Centrul de Cercetare NASA din Silicon Valley si Xerox testeaza un sistem sofisticat, operat prin voce, destinat computerelor de bord ale statiilor spatiale. Se numeste Clarissa si a fost creat pentru a reduce volumul de munca al astronautilor aflati la bordul Statiei Spatiale Internationale.

"Clarissa este un «asistent virtual» operat complet prin intermediul vocii, pentru a permite astronautilor sa aiba mai multa libertate de miscare si, astfel, sa acorde mai multa atentie sarcinii pe care o au de indeplinit in vreme ce aplica procedurile de lucru prin comanda vocala", a spus Beth Ann Hockey, coordonatorul proiectului.

VIITOR. Statiile spatiale vor asculta cuminti comenzile

COMUNICARE. Sistemul Clarissa functioneaza ca un "hands-free" si raspunde la comenzile vocale ale astronautilor, urmarind si anuntand etapele de aplicatie a procedurilor pas cu pas. De asemenea, sistemul este capabil sa comunice in orice moment ce etape au fost deja aplicate, putand activa vocal alarme si cronometre.

Astronautul John Phillips a fost pregatit sa initieze procedurile de utilizare a sistemului Clarissa la bordul Statiei Spatiale Internationale. "Va fi prima utilizare a acestui sistem in spatiu", a spus Hockey.

ERORI. Dat fiind ca sistemul trebuie sa fie gata in orice moment sa accepte o comanda vocala, versiunea originala a Clarissei incerca sa proceseze toate cuvintele, inclusiv conversatiile intre membrii echipajului. Ca rezultat, sistemul s-a confruntat cu dificultati in a face distinctie intre conversatie si comanda.

IMPLEMENTARE. In 2004, Manny Rayner, cel care conduce procesul de implementare a sistemului, a luat legatura cu Jean-Michel Renders, de la Centrul European de Cercetare al Xerox de la Grenoble, Franta. Tehnologia dezvoltata de Renders pentru a rezolva problema NASA este folosita de Xerox pentru imbunatatirea clasificarii rezultatelor pentru documentele tiparite si digitale.

ACURATETE. Versiunea imbunatatita analizeaza cu mai multa acuratete fiecare cuvant rostit. Acesta poate recunoaste cuvinte, propozitii si contexte, precum si o serie de comenzi pronuntate pe intonatii diferite. Conform celor declarate de Randers, in acest mod numarul de erori de sistem a fost redus la jumatate.

COMENZI
Sistemul Clarissa recunoaste si pune in aplicare 75 de comenzi individuale, care pot fi date prin intermediul a 260 de cuvinte. Echipa de cercetatori care se ocupa de imbunatatirea sistemului isi desfasoara activitatea la Universitatea din Michigan. In prezent, se lucreaza la cresterea numarului de comenzi si la marirea vocabularului de acces.
×
Subiecte în articol: IT