x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Şeful arbitrului telecom acuză: afaceri murdare cu domeniile de internet

Şeful arbitrului telecom acuză: afaceri murdare cu domeniile de internet

de Alexandru Radescu    |    25 Feb 2009   •   00:00

Nu ne-am fi aşteptat ca tocmai din partea instituţiei care asigură şi managementul numelui de domeniu .ro să apară piedici în calea rezolvării problemelor legate de comunicare comercială nesolicitată.



Cel puţin aşa a declarat ieri, presedintele Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii, Liviu Nistoran, care a precizat şi faptul că instituţia pe care o reprezintă a depus o plângere penală, în decembrie 2008, împotriva ICI (Institutul de Cercetare în Informatică).

"Pentru a elimina mesajele spam primite de la o adresă cu extensia ".ro", cel mai uşor ar fi să blocăm domeniul respectiv. Dacă blocăm adresa IP (Internet Protocol), ANC ar putea fi chemată în judecată de diverse companii care au serverele conectate la acel domeniu, cărora le-am afectat interesele comerciale", a spus Nistoran. De altfel, partea de administrare şi gestionare TLD (top level domain) ".ro" trebuia să treacă în atribuţiile ANC conform unei ordonanţe de urgenţă care reorganiza arbitrul telecom.

"ICI se opune din rasputeri integrarii domenii.ro în cadrul ANC. De fapt ei nu trebuie să ne dea decât partea lor de domenii, respectiv servere, aplicaţii si un număr de circa maxim 20 de persoane. De ce? Pentru ca s-a constituit acolo un fel de grup de interese economice care îşi extrage diverse avantaje financiare personale din banii de domenii. Şi pot sa va dau un exemplu: firma Internet Domreg SRL, care a căpuşat ICI de sute de mii de euro", a adăugat seful ANC. Potrivit lui Nistoran la ICI, conducerea instituţiei şi-a asigurat anul trecut prime de miliarde de lei.

Nici reprezentanţii ICI nu au dorit să comenteze afirmaţiile şefului ANC şI nici Ministerul Comunicaţiilor, în subordinea căruia se află instituţia acuzată.

×
Subiecte în articol: IT