x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Serafina - submarinul de 40 de centimetri

Serafina - submarinul de 40 de centimetri

07 Aug 2004   •   00:00
Serafina  -  submarinul de 40 de centimetri

Cercetatorii australieni au construit cel mai mic submarin din lume: Serafina.

Are doar 40 de centimetri lungime, dar se poate scufunda pana la 5.000 de metri si este capabil sa se ghideze singur. Este dotat cu o carcasa de plastic, cinci elice si baterii reincarcabile. Se rasuceste in loc, se da peste cap si revine singur la pozitia initiala daca este intors cu burta in sus.

Desi pare o jucarie, mini-submarinul poate duce la bun sfarsit misiuni de cercetare stiintifica, de recuperare a epavelor sau de cautare a supravietuitorilor in accidente maritime. Creatorii sai spun ca poate fi folosit chiar si in scopuri razboinice.

IEFTIN. Doctorul Uwe Zimmer, seful echipei de cercetatori de la Universitatea Nationala Canberra, spune ca aparatul a fost gandit astfel incat sa nu coste mult. Prin urmare, pretul de pornire pentru achizitionarea unui astfel de submersibil este de 700 de dolari SUA. Pentru a lansa un submersibil obisnuit este nevoie de un vapor special, de personal calificat si de o mare calma, ca sa nu mai vorbim de pret. Iar micutul poate indeplini aproape aceleasi sarcini ca suratele sale mai mari.

×
Subiecte în articol: IT