x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Smartphone cu Android, "magnet" pentru viruşi

Smartphone cu Android, "magnet" pentru viruşi

de Alexandru Radescu    |    05 Mar 2012   •   13:35
Smartphone cu Android, "magnet" pentru viruşi

2011 a marcat, pentru prima oara in industria IT&C, suprematia globala a smartphone-urilor asupra computerelor personale, in ceea ce inseamna vanzarile: 488 de milioane vs 415 milioane unitati. Aceasta situatie a fost deja exploatata de infractorii cibernetici care au luat cu asalt telefoanele inteligente, tinta principala fiind terminalele cu sistem de operare Android, liderul de piata.

Potrivit unui raport al firmei ruse de securitate informatica Kaspersky, numarul programelor periculoase care tintesc telefoanele mobile a crescut de peste 6 ori anul trecut, cu un total de 5255 de noi aparitii si 178 de familii de virusi identificate de-a lungul anului. Doar in decembrie 2011, Kaspersky Lab a descoperit mai multe mostre noi de malware mobil decat in perioada 2004 – 2010.

Pentru platforma Android au fost detectate 126 de familii de virusi (peste 4100 de versiuni), urmeaza Symbian cu 111 familii de malware (435 versiuni), peste 60 de familii de virusi pentru J2ME (1682 de versiuni).

Cu toate ca troienii SMS mai putin sofisticati domina peisajul malware pentru telefoane mobile, cota lor a scazut de la 44,2% in 2010 la 36,6% in 2011. In schimb, amenintarile de tip backdoor, care abia daca erau folosite de infractorii cibernetici in 2010, acum se afla pe locul al doilea ca raspandire. Interesul pentru acestea din urma a crescut odata cu atentia acordata platformei Android OS, care a inregistrat un numar ridicat de atacuri cu backdoor in 2011. Pe locul al treilea, ca raspandire, se afla programele periculoase de tip spyware, care fura datele personale de pe mobil si/sau informatii despre terminalul infectat.

Metoda de infectare 'man-in-the-mobile' merita mentionata, cu toate ca primul atac bazat pe aceasta a avut loc in 2010, insa numarul lor a crescut in 2011. Doua exemple sunt troienii ZitMo (ZeuS-in-the-Mobile) si SpitMo (SpyEye-in-the-Mobile), care comunica direct cu echivalentele ZeuS si SpyEye, instalate pe computerul victimei. Acestea sunt unele dintre cele mai complexe amenitari informatice mobile identificate recent, care 'ajuta' utilizatorii de online banking sa confirme platile facute prin intermediul acestui serviciu.

×