x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Sony Vaio T13 Touch: Ultrabook la ultra preţ

Sony Vaio T13 Touch: Ultrabook la ultra preţ

de Cristian Ionescu    |    22 Feb 2013   •   20:50
Sony Vaio T13 Touch: Ultrabook la ultra preţ

Deşi debutează pe piaţa de Ultrabook cu o oarecare întârziere, Sony Vaio Touch T13 este un laptop şcoală pentru facilităţile “touch” ale noului sistem de operare Windows 8, aproape recomandabil pentru acest lucru. Totuşi, T13 Touch pare să fie un sistem încă precaut în tranziţia către noul sistem de operare, dar cu un design nou şi un ansamblu tactil confortabil. Așa că, dacă nu sunteţi dispuşi să băgaţi mâna adânc în buzunar pentru un Ultrabook costisitor şi căutaţi un sistem accesibil, T13 Touch chiar este o alegere inspirată.



Sistemul porneşte surprinzător de repede, în 15 secunde secunde îl ai la dispoziţie. Lucru aproape incredibil, dacă luam în calcul zecile de aplicaţii preinstalate care se încarcă la pornire, de care nu ai neapărată nevoie, precum şi software-ul de touch. O întrebare legitimă în acest caz ar fi daca ecranul tactil afectează performanţa sistemului, la pornire. Răspunsul este nu. Orice cereri suplimentare care le-ar putea avea ecranul tactil asupra performanței sistemului nu pare să-l încetinească. Totul funcționează fără probleme, fără decalaj. Aplicațiile se deschid rapid, iar trecerea între ferestre sau aplicaţii deschise se face fără probleme. Placa video Intel HD 4000 este integrată, însă nu se descurcă la jocuri de nouă generaţie, chiar şi la cele care nu cer prea multe resurse. Am testat ceva la modă, DOTA 2, sistemul s-a descurcat acceptabil, însă nu perfect. Aspect care sugerează clar faptul că T13 Touch nu a fost destinat pentru aşa ceva, dar rezistă, în cazul în care v-aţi propus să nu-l abuzaţi prea tare. Aplicaţiile şi orice software care nu solicită prea tare placa video se comportă impecabil. Procesorul este un Intel Core i5-3317U de 1.70 GHz cu tehnologie Turbo Boost (până la 2.60 GHz). HDD-ul este SSD, de 128 GB. Mic, dar suficient, având în vedere ultra-portabilitatea categoriei produsului.



Cu o rezoluție de 1366 x 768, ecranul nu e Full HD. Dar nu e neaparat un lucru în minus şi, ca să fim corecţi, nici nu prea se justifică momentan. Oricum, rezoluţia lui T13 pare a fi standard pentru toate Ultrabook-urile de până în 1500 de euro. Un plus este și calitatea sunetului, redată de cele două difuzoare stereo interne, deosebit de puternic pentru un astfel de produs. Ecranul e de 13,3 inci, cu un finisaj semi-lucios destul de reflectorizant și unghiuri de vizualizare care n-ar putea fi catalogate drept fantastice. N-are protecţie la şocuri pentru HDD, senzor de amprentă ori cip de securitate. Camera web este HD, însoţită de tehnologia „Exmor”. Un punct forte al Sony Vaio T13 este conectivitatea. Opțiunile sale includ o serie de porturi USB, dintre care unul este USB 3.0, precum și un port VGA, unul HDMI, o opțiune Ethernet și un jack de 3,5 mm pentru căști sau difuzoare. Există chiar și un cititor multi-card. În ceea ce priveste conectivitatea wireless, T13-le este dotat cu 802.11b/g/n Wi-Fi și Bluetooth 4.0. Ultrabook-urile sunt excelente pentru rețele sociale, iar Sony Vaio T13 nu face excepție de la această regulă, asigurând o conectivitate mai mult decât mulţumitoare.



Având în vedere că are aproape aceleași componente ca toată seria T, nu e de mirare că durata de viaţă a bateriei este excelentă: aproape cinci ore, în funcţie de configuraţia software folosită si undeva spre şapte ore, în modul economic, în care n-ai nicio şansă să utilizezi aplicaţii pretenţioase. De fapt, se pare că Sony şi-a făcut un obicei să insiste pe valori mai mici în specificaţiile tehnice provocând surprize plăcute utilizatorului, majoritatea producătorilor de sisteme portabile insistând pe valori maxime atunci când apreciază rezistenţa unei baterii. În cazul lui T13 Touch - litiu polimer, 305 grame, aproximativ 3 ore timp de încarcare.

 Trebuie menţionată carcasa din magneziu şi aluminiu, de o atrăgătoare culoare argintie, care-i oferă lui T13 un aspect curat şi aproape exclusivist, touchpad-ul (fără butoane) foarte bine poziţionat şi cele trei butoane ajutătoare: Assist, Web şi VAIO. Greutatea lui T13 Touch, cu tot cu baterie este de 1,66 kg.

Din păcate, tastatura nu este iluminată, fapt care ar putea fi un inconvenient pe intuneric, ecranul/capacul nu se deschide suficient de larg şi se bâţâie dacă este necesar saltul peste tastatura şi folosirea exclusivă a funcţiilor de atingere. Un exemplu ar fi tastatura afişată pe ecran sau aplicaţiile de desen. Un cârcotaş chiar ar putea spune că la fiecare apăsare, ecranul are o miscare perceptibilă înainte/înapoi, şi-ţi dă senzatia că nu apeşi cum trebuie. Bineînţeles, nivelul de atingere poate fi setat din software, care salveaza ecranul de la apăsări inutile, lucru care face din T13 Touch un instrument folositor pentru învăţarea tainelor noului sistem de operare Windows 8.  

În principiu, Sony Vaio T13 Touch este un ultrabook categoric mai accesibil faţă de celelalte produse din categoria sa. Solid, fără rival la construcţie şi design, dar mediocru la performanţa şi greutate. Îl puteţi comanda în Sony Center, pentru 4.649 de lei. Vine cu o boxă wireless.

×
Subiecte în articol: Laptop Sony VAIO T13 Touch pret