x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Spionajul prin VoIP

Spionajul prin VoIP

de Alexandru Radescu    |    Cristian Ionescu    |    11 Sep 2009   •   00:00
Spionajul prin VoIP
Sursa foto: /iSTOCK

Viruşii pot "intercepta" şi convorbiri telefonice. Serviciul de telefonie prin internet de la Skype e o astfel de ţintă. Ultima variantă a unui malware spion a pornit către companiile antivirus de la o adresă din România.



Apelurile de pe Skype sunt gratuite sau foarte ieftine, iar serviciile de telefonie se pot folosi între două computere sau între un computer şi un telefon.
Numărul de utilizatori se apropie de 500 de milioane, dar, potrivit specialiştilor de la Symantec, este foarte puţin probabil ca "programul spion" să fi afectat un număr mare. Malware-ul (un troian, pentru a fi exacţi) este creat pentru spionaj direcţionat, nu pentru infecţii în masă.

Potrivit oficialilor Kaspersky România, troianul de Skype a fost detectat la sfârşitul lui august cu numele Spy.Win32.Skyper.e, aplicaţia periculoasă conţinând două fişiere: DLLToInject.dll şi SkypeDLLInjector.exe. Totuşi, nu este prima dată când se confruntă cu un troian "dedicat" aplicaţiei VoIP Skype, o variantă a acestuia fiind detectată şi în toamna lui 2007.

"Interesant este faptul că ultima variantă a troianului ce interceptează convorbirile a fost trimisă pentru prima oară către companiile antivirus de la o adresă IP din România", a declarat pentru Jurnalul Naţional Ştefan Tănase, membru al echipei de cercetare Kaspersky pe zona Europa de Est, Orientul Mijlociu, Asia.

ELVEŢIENII
Conform experţilor de la firma de securitate Symantec, troianul nu are ca ţintă o anumită vulnerabilitate în Skype. În schimb, se agaţă de unele părţi din sistemul de operare Windows, în special de procesele audio. Apoi, troianul interceptează toate datele audio care vin din Skype, înainte ca acestea să poată fi criptate de software. Datele audio sunt salvate ca fişiere MP3 şi trimise la calculatoare controlate de atacatori. Virusul a fost proiectat şi lansat de programatorul elveţian Ruben Unteregger, care a declarat că a început cercetarea pe cont propriu, înainte de a se angaja într-un proiect pentru compania ERA IT Solutions.

În 2006, ziarul elveţian Sonntagszeitung anunţa că ERA IT lucrează la un virus VoIP pentru Guvernul elveţian, însă Unteregger nu a putut confirma informaţia, din cauza unui acord de confidenţialitate. Potrivit AP, firma a dezminţit ulterior informaţia că a avut vreun ordin de la o agenţie guvernamentală pentru dezvoltarea programului şi a renunţat la proiect.

×
Subiecte în articol: IT voip virusi skype