x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Strategia de extindere a RCS&RDS pune sub presiune ratingul companiei.

Strategia de extindere a RCS&RDS pune sub presiune ratingul companiei.

15 Mai 2011   •   15:45

Strategia de extindere a RCS&RDS, bazata pe achizitii, ca si "administrarea agresiva" a lichiditatilor pun sub presiune ratingul companiei de telecomunicatii, potrivit unui raport al agentiei Standard & Poor's .

Investitiile peste nivelul anticipat, care afecteaza generarea de flux financiar liber de disponibilitati, au de asemenea un impact negativ asupra calificativului RCS & RDS, in timp ce expunerea cheltuielilor operationale la variatia cursului valutar determina volatilitate in rezultatele operationale si fluxul financiar.

Exista o competitie ridicata pe pietele cheie ale companiei, din Romania si Ungaria, iar perspectivele consumului din Europa de Est sunt limitate, din cauza efectelor crizei financiare, se arata in raport.

Evaluarea lichiditatii companiei va ramane semnificativ influentata de politicile privind lichiditatea in perspectiva unor posibile investitii majore, incluzand achizitii, imbunatatiri ale retelei sau maturitati ale datoriilor pe termen mediu. S&P si-ar putea schimba aprecierea privind lichiditatea pentru anul urmator, daca lichiditatea nu este administrata proactiv.

Presiuni negative asupra ratingului ar putea sa apara in cazul unei inrautatiri considerabile a rezultatelor operationale, cu efect asupra lichiditatilor, mai ales in 2012, sau din cauza unor investitii mai ridicate decat anticipeaza S&P, in absenta finantarii pe termen lung.

Veniturile RCS & RDS au crescut cu 45% in primele noua luni ale anului trecut, fata de ianuarie-septembrie 2009, evolutie sustinuta in principal de avansul numarului de abonati generatori de venit cu peste 40% pe segmentele de internet si servicii de date. Excluzand impactul cursului valutar, veniturile au urcat cu 5%, potrivit raportului S&P.

Analistii agentiei de rating anticipeaza cresteri ale veniturilor in acest an si in 2012, sustinute de majorarea numarului de abonati pentru servicii de internet si date.

×