x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Ce mai e nou în apicultură

Ce mai e nou în apicultură

29 Iul 2015   •   20:35
Ce mai e nou în apicultură

Abia am trecut, pe 20 iulie, de ceea ce apicultorii români numesc, în mod tradițional, „retezatul stupilor”, momentul când se extrage „mierea nouă” și se face pomenire cu miere și felii de castravete. Tehnologia extragerii mierii nu mai este însă ce a fost dată, și datorită noului procedeu, cunoscut și sub numele de STUPUL CU ROBINET.

Inventat de Stuart și Cedar Anderson, tatăl și fiul unei dinastii de apicultori, acest sistem elimină procesul tradițional de extracție a mierii – cel în care se scot ramele, se prelucrează cu cuțitul fierbinte și se introduc în centrifugă până se obținea mierea. Acum totul e mult mai simplu: mierea curge ca vinul din butoaie.

Aceasta este o nouă invenție care promite să elimine procedurile grele și anevoioase de colectare a mierii din stup. Procesul se datorează unui sistem cu cep care permite extragerea mierii și scurgerea ei din faguri special concepute.

Citește și ALIFIA miraculoasă din vremea dacilor, care VINDECĂ ORICE RANĂ

„Stupul este format din celule fagure deja formate parțial. Albinele nu mai acoperă fagurele cu ceară, umplu celulele cu miere și pun capacul celulelor ca de obicei. Când porniți instrumentul, care seamănă cu un robinet, celulele sunt împărțite vertical în interiorul fagurelui și formează canale care permit mierea să curgă până la un jgheab sigilat la baza cadrului. Mierea se scurge din stup prin acest robinet, iar albinele sunt practic netulburate din activitatea lor”, spune inventatorul.

Citește mai departe și vezi VIDEO, AICI

×