x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Sutii romani sparg magazinele virtuale

Sutii romani sparg magazinele virtuale

11 Iun 2004   •   00:00

Baietii rai ai Internetului s-au plictisit sa sparga servere. Au gasit o modalitate mai simpla de a face bani: pacalesc strainii sa plateasca pentru marfuri inexistente.

CRISTIAN IONITA

De cateva luni incoace, vestile despre ispravile romanilor pe Internet incep sa sune altfel. Ai nostri se reprofileaza. Nu va imaginati ca vestitii nostri hackeri s-au cumintit, s-au angajat la firme electronice de securitate, iar acum ajuta bunicutele sa treaca strada prin America. Doar ca nu prea le mai place sa sparga servere si sa-i ameninte pe proprietari ca publica pe Internet informatiile luate de acolo, nici sa fure parolele clientilor de pe site-urile pentru adulti pentru a le goli apoi conturile.

Metoda

"Smecherii" au gasit o metoda de a-i convinge pe straini sa le trimita chiar ei banii, la ghiseul din colt, prin Western Union. Cum? Vand marfuri scumpe la preturi mici pe site-urile internationale de licitatii. Astfel, amatorii de chilipiruri raman si fara marfa si cu banii luati, iar toata Europa a ajuns sa se planga ca ia teapa de la romani pe Internet.

Chiar si neozeelandezii se gandesc foarte serios sa nu le mai dea voie romanilor in magazinele lor virtuale. Si-au dat seama ca nici un roman cinstit nu se deranjeaza sa-si vanda laptop-ul pe Internet in cealalta parte a globului. Ar costa transportul mai mult decat marfa.

Aglomeratie

Luna trecuta a fost una deosebit de aglomerata pentru teparii pe Internet, botezati de politisti "scammeri" (de la scam - escrocherie, in engleza). Alin Stanciu, Constantin Tanasie si Romeo Dutu sunt trei pusti din Valcea incaputi pe mana procurorilor romani abia dupa ce au reusit sa pacaleasca 109 straini, de la care au incasat cateva miliarde de lei.

Tot in mai, Laurentiu Boboc, in varsta de 21 de ani, a fost condamnat la 12 luni de inchisoare de un tribunal englez, care a decis ca se face vinovat de tepuirea catorva zeci de englezi cinstiti pe site-ul de licitatii online e-Bay. Paguba: 20.000 de lire sterline.

Prinsi

Suparati, francezii au pus la cale un grup de initiativa care sa lupte impotriva romanilor ce dau tepe pe Internet. Membrii lui spun ca au pierdut 17.000 de euro pana acum. Saptamana aceasta, alti trei valceni au fost prinsi cu ocaua mica pe Internet. Claudiu Costel Ilie, Ionut Manea si Petre Dragos Simoiu au tepuit sase americani, trei spanioli, un englez, un german, un turc, un olandez si un egiptean, castigand peste 4.000 de euro.

TEPE

"Cele mai multe tepe provin de la adrese IP romanesti", sustine un anume Alf West, cineast. "Romanii sunt responsabili de o medie de 30 de tepe pe zi". Dupa cum scrie pe site, romanasii posteaza spre vanzare produse scumpe: televizoarea cu plasma, ceasuri Rolex, laptop-uri, chitari, telefoane Sony P900, dar la o treime din pretul real, ceea ce atrage multe potentiale victime. Ca un gest de bunavointa, tepuitorul ii cere cumparatorului doar jumatate de suma la inceput, urmand ca restul sa fie livrat daca este multumit cu produsul.
×
Subiecte în articol: IT internet