x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Tae Kwon Do high-tech

Tae Kwon Do high-tech

30 Iun 2004   •   00:00

In cele din urma, tehnologia de ultima ora si-a facut intrarea si in lumea artelor martiale.

ALEXANDRU RADESCU

Sa nu va ganditi la lupte intre roboti ninja sau la kendo cu sabii virtuale. Este vorba de o inovatie tehnologica pentru stilul koreea Tae Kwon Do: un sistem de senzori care masoara intensitatea loviturilor. Senzorii sunt plasati sub echipamentul concurentilor, iar restul il "face" tehnologia wireless. Acesti senzori "transforma" forta unei lovituri intr-un impuls electric care este transmis unui laptop. Senzorii sunt implantati intr-un material "hogu", care va aparea pe piata la sfarsitul anului, se arata intr-un material BBC on-line.

Controverse

Sistemul a fost dezvoltat la Universitatea Stansford (SUA) si, dupa cum spune unul dintre membrii echipei de cercetatori implicati in proiect, dr. Ed Chi, "nu se doreste inlocuirea arbitrilor", ci doar ajutarea lor in punctaj. La mijloc este si o dilema care se incearca a fi rezolvata de catre acest sistem. Arbitrii considera ca o lovitura cu piciorul este mai importanta, la punctaj, decat una cu pumnul, datorita fortei degajate, iar cercetatorii spera sa demonstreze ca e vorba de o prejudecata.

Testari

Pana in acest moment, acest sistem a fost folosit doar in competitii regionale, in SUA, proba majora, aceea a unei competitii internationale mai avand ceva de asteptat. Intre timp, echipa se apucase sa adapteze acest sistem pentru a fi folosit in scrima, dar si-au dat seama ca ar fi insemnat practic schimbarea unor reguli, de vreme ce competitorii nu ar mai fi fost "legati" cu acele cabluri.
×
Subiecte în articol: IT