x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget TEHNOLOGIE/Şi GPS-urile au început să vorbească la telefon

TEHNOLOGIE/Şi GPS-urile au început să vorbească la telefon

de Alexandru Radescu    |    14 Mar 2009   •   00:00
TEHNOLOGIE/Şi GPS-urile au început să vorbească la telefon

Dacă mai toate telefoanele inteligente apar pe piaţă şi cu platformă GPS, de ce nu ar dezvolta şi producătorii de echipamente de navigaţie telefoane mobile? Competiţia a fost lansată.



Chiar dacă a fost adus pentru prima dată în faţa publicului în februarie 2008 la Mobile World Congress (Barcelona), primul telefon mobil al producătorului de sisteme de navigaţie Garmin nu a mai intrat pe piaţă în acel an. A reapărut la începutul acestui an, înainte de MWC, sub denumirea de Nuvifone G60, produs împreună cu Asus. E adevărat că încă nu îl putem găsi la vreun magazin, dar se promite solemn că o să fie disponibil comercial în trimestrul al doilea din anul în curs. Funcţionează în reţea 3G, are ecran tactil de 3.5 inci şi sistem de operare Linux. Memoria internă este de 4 GB, dar vine şi cu card, asigură conectivitate EDGE şi Wi-Fi. Dar nu este singurul model al cooperării Garmin-Asus. Al doilea model Nuvifone prezentat la MWC a fost M20, care funcţionează însă în reţea HSDPA, dar ecran mai mic: 2.8 inci. Este mai uşor cu aproximativ 40 de grame decât G60. Memoria internă este de 4/8 GB, dar nu are card. Asigură conectivitate EDGE şi Wi-Fi, sistem de operare Windows Mobile 6.1 Professional şi cameră foto de 3.15 MP.

Dar, în vara anului trecut la Computex (Taiwan), Mio a lansat primul telefon GPS cu două feţe. Leap K1 are o parte care reprezintă un telefon stilat cu interfaţă uşor de utilizat, iar cealaltă parte este un sistem de navigaţie. Beneficiază de MioMap 2008 şi de Windows CE 5.0. GPS-ul are touchscreen 2.6 inci, iar telefonul are display OLED de 1.69 inci. Funcţionează în reţea GSM tri-band şi cântăreşte 125 de grame.



DECLARAŢII CONTRADICTORII
În ceea ce priveşte piaţa locală a echipamentelor de sisteme de navigaţie, toate planurile şi estimările de la sfârşitul primului semestru din 2008 au fost date peste cap de ultimul trimestru al anului. Dacă piaţa locală fusese

estimată la un maximum de 100.000 de unităţi, criza a lovit în plin şi vânzările nu au trecut de 80.000, după cum ne-a declarat Bogdan Condurăţeanu, directorul Sheba Distribution, distribuitor al echipamentelor şi soluţiilor Garmin. Condurăţeanu crede că, în actualele condiţii, piaţa locală ar putea fi în 2009 de numai 50.000 de unităţi, precizându-ne că anul trecut s-au vândut în România 20.000 de echipamente de navigaţie Garmin.

Cei de la Mio însă privesc cu optimism acest an, estimând o creştere cu aproximativ 40%, după cum ne-a declarat Laura Samson, Country Manager Mio. Oficialul ne-a mai spus că au înregistrat o creştere de aproximativ 40% faţă de 2007, cu un număr de 50.000 de unităţi GPS-uri vândute.

EXPLORA
Cel mai nou model de dispozitiv GPS-GSM este Mio Explora K70, un dispozitiv care va ajunge şi pe piaţa din România în al doilea trimestru al anului. Terminalul are un ecran de 3.5 inci, funcţionează în reţea HSDPA, are sistem de operare Windows Mobile 6.1 Professional (Pocket Office), cameră foto de 3.15 MP. Beneficiază şi de conectivitate Wi-Fi, Bluetooth, are card de memorie şi software pentru etichetarea geografică a fotografiilor.

×
Subiecte în articol: IT