x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget TELECOM/Terminalele business, în duelul operatorilor mobili

TELECOM/Terminalele business, în duelul operatorilor mobili

de Alexandru Radescu    |    Cristian Ionescu    |    14 Feb 2009   •   00:00
TELECOM/Terminalele business, în duelul operatorilor mobili

În ultimul timp, operatorii de telefonie mobilă s-au concentrat pe lansarea şi promovarea terminalelor business de tipul Blackberry.



Un adevărat duel la distanţă, început spre sfârşitul anului trecut şi continuat la începutul acestui an, între Orange şi Vodafone, între cei doi "intercalându-se" în această săptămână şi Zapp. Nimic ciudat, misterios în această întrecere: nevoia de venituri din zona clienţilor business, precum şi tendinţa de consum mai mare pe partea de date.

ULTIMUL VENIT
Deşi poate părea ciudat pentru unii ca Zapp să lanseze un terminal business cu o platformă şi structură asemănătoare unui Blackberry, opţiunea operatorului este totuşi firească având în vedere partea preponderentă în activitatea sa: dezvoltarea afacerii pe partea de date. Noul terminal Zapp E@sy, Z910i, încorporează tehnologia CDMA pe 450 Mhz, suportă push e-mail şi instant messenger voce şi text. Beneficiază de o tastatură QWERTY şi modem încorporat EV DO (până la 2.4 Mbps), MP3 şi MP4 player, precum şi Bluetooth. Un aspect interesant este şi colaborarea cu Yahoo!: utilizatorii pot suna pe conturi de telefonie VoIP ale companiei americane. Partea de hardware este dezvoltată de compania coreeană Ubiquam. Preţul terminalului pleacă de la 50 de euro la abonament (minute şi trafic). Pentru versiunea prepaid, terminalul costă 199 de euro.

În ceea ce îi priveşte pe primii doi operatori de pe piaţa telefoniei mobile din România, în oferta lor se găsesc mai multe modele produse de canadienii de la RIM. Ultimul model de pe lista Orange este Blackberry Curve 8900 (foto), prezentat oficial pe piaţa românească în urmă cu două zile. Terminalul asigură conexiune Wi-Fi şi are platformă GPS încorporată, un procesor de 512 Mhz, precum şi cameră foto de 3,2 MP. Asigură conectivitate EDGE, dar nu şi 3G/HSDPA. Preţurile variază de la 229 euro la 319 euro, în funcţie de planul tarifar ales.

În mod sigur, cel mai "interesant" model de Blackberry din oferta Vodafone este Storm. Primul terminal tactil din seria celor produse de RIM, dezvoltat în exclusivitate pentru operatorul britanic. Ecranul are o diagonală de 3,2 inci, funcţionează în reţea HSDPA, asigură şi conectivitate EDGE, dar şi Wi-Fi. Memoria internă este de 1 GB, camera foto are o rezoluţie de 3.15 MP şi este echipat şi cu platformă GPS. În funcţie de valoarea abonamentului şi de durata contractuală, Storm poate fi achiziţionat la preţuri între 389 euro şi 419 euro, împreună cu mai multe tipuri de pachete BlackBerry şi de voce.

Preţul fără conectare este 449 euro.

×
Subiecte în articol: IT