x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Telefoane fără fir utilizate ilegal în România

Telefoane fără fir utilizate ilegal în România

de Alexandru Radescu    |    04 Mar 2010   •   00:00

Telefoane fixe fără fir (DECT 6.0) interferează cu serviciile de comunicaţii 3G. Comercializarea şi utilizarea acestui model de telefon este interzisă în România.

In luna februarie, Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii a efectuat 49 de acţiuni de control la utilizatorii şi distribuitorii de echipamente radio și terminale de comunicații din judeţul Iaşi pentru a determina sursa perturbaţiilor semnalate în benzile de frecvenţă radio utilizate pentru telefonie mobilă de generaţia a treia. Investigaţiile ANCOM au fost derulate prin Direcţia Regională Iaşi, care a identificat drept sursă a perturbaţiilor utilizarea telefoanelor fixe wireless model DECT 6.0, fără marcaj CE.


Comercializarea şi utilizarea acestui model de telefon este interzisă în România, în condiţiile în care folosirea sa pe întreg teritoriul UE este incompatibilă cu atribuirea frecvenţelor radio pentru servicii de telefonie mobilă de generaţia a treia.


Începând din anul 2005, când autoritatea de reglementare pentru comunicaţii din SUA, Federal Communication Comission, a schimbat canalizaţia telefoanelor wireless model DECT 6.0 între 1.920-1.930 MHz, acest model poate fi utilizat numai în SUA şi Canada, sau în zona Asia, unde banda de frecvenţe în care funcţionează aceste echipamente este 1.920-1.935 Mhz.


Aceste terminale nu pot fi astfel utilizate în statele membre ale Uniunii Europene, fiind neconforme cu standardul DECT european, ce prevede utilizarea în banda de frecvenţe 1.880-1.900 Mhz.


„Am constatat pe teren că în general oamenii care deţineau şi utilizau aceste modele de telefon nu ştiau că folosirea lor este ilegală în spaţiul european, aparatele fiind achiziţionate în călătorii în afara Europei, de pe diverse site-uri sau trimise de rudele din străinătate. După ce reprezentanţii ANCOM din teren le-au explicat că nu este permisă folosirea telefoanelor respective pe teritoriul ţării noastre, utilizatorii au oprit voluntar funcţionarea terminalelor. Îi sfătuim pe toţi utilizatorii de echipamente de comunicaţii să se asigure că aparatele cumpărate din alte ţări au aplicat marcajul CE", a declarat Cătălin Marinescu, Preşedintele ANCOM.


În cazul în care cei care deţin aceste modele de telefon continuă să le folosească, Autoritatea poate aplica amenzi contravenţionale, cu valori cuprinse între 5.000 şi 100.000 lei.

×
Subiecte în articol: redactie