x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Telefonia mobilă la "comun"

Telefonia mobilă la "comun"

de Alexandru Radescu    |    13 Sep 2007   •   00:00
Telefonia mobilă la "comun"

Telefonia fixă a fost "detronată" de telefonia mobilă. Apoi a apărut VoIP-ul şi toţi marii operatori au trebuit să-şi regăndească afacerile. Nişte suedezi testează un serviciu care ar putea "cutremura" GSM-ul: telefonia mobilă peer-to-peer.

Este greu să ne imaginăm cum ar fi arătat azi industria muzicală, cinematografică sau software dacă nu ar fi existat tehnologia peer-to-peer. Pentru cei care se implică in campanii antipiraterie, inexistenţa p2p se rezumă la o sumă uriaşă pentru companii şi atăt. Pentru consumatorul de rănd, p2p-ul e mai complex. Iată că nişte suedezi dezvoltă servicii de telefonie mobilă pe bază de p2p. Cu ajutorul unor terminale speciale, fără o staţie de bază; fiecare mobil acoperă o suprafaţă de maximum 2 kilometri, formănd practic un "mesh network" (odată activat un terminal, acesta caută automat un altul aflat in raza lui de acţiune). Fiecare telefon este un nod intre alte terminale. Nu e nevoie nici de o reţea "externă", nici de un operator.

TESTE. Compania suedeză TerraNet testează aceste servicii in Tanzania şi Ecuador, iar fondatorul Anders Carlius declară intr-un interviu BBC că Ericsson i-a sprijinit cu 3 milioane de lire sterline. In acelaşi timp, multe alte companii din domeniul telecomunicaţiilor (operatori şi furnizori de echipamente) incearcă "să-l convingă" pe Carlius că "tehnologia nu este fiabilă şi că nici nu poate exista un model de business". Â

×
Subiecte în articol: IT