x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Telefonie de generatia urmatoare

Telefonie de generatia urmatoare

de Mihai Petrescu    |    16 Noi 2006   •   00:00
Telefonie de generatia urmatoare

Celularele ofera din ce in ce mai multe functii inglobate intr-un aparat de dimensiuni reduse, ce incepe sa semene din ce in ce mai mult cu un laptop. Navighezi pe internet, asculti muzica, vezi filme sau te uiti la televizor in direct. Toate astea folosind un singur dispozitiv.

EVENIMENT

Celularele ofera din ce in ce mai multe functii inglobate intr-un aparat de dimensiuni reduse, ce incepe sa semene din ce in ce mai mult cu un laptop. Navighezi pe internet, asculti muzica, vezi filme sau te uiti la televizor in direct. Toate astea folosind un singur dispozitiv. Operatorii de telefonie mobila simt uriasul potential al afacerii si incearca sa ofere din ce in ce mai mult continut. De la stiri de ultima ora, prognoza meteo, informatii financiare si pana la download de muzica, videostreaming ori televiziune interactiva. Urmeaza sisteme care stiu unde te afli si ce fel de servicii ai nevoie, in functie de obiceiurile tale de consum. Aplicatiile care sa te ajute sa faci afaceri in miscare ori sa economisesti timp reprezinta o alta zona de dezvoltare.
Orange a anuntat la Partner Camp in Cadiz, Spania, lansarea luna aceasta a "The Application Shop". Teoretic, este o completare a continutului wap si web existent astazi. Practic, este o colectie imensa de aplicatii pentru uzul personal, de la ghiduri turistice si instrumente GPS pana la servicii de crestere a productivitatii. In Romania va fi disponibil pana cel tarziu la mijlocul anului viitor, unde se va pune accentul pe continutul local. Va putea fi accesat prin WAP sau ca un portal web si va furniza aplicatii pentru toate sistemele de operare disponibile pentru telefoanele mobile.

Servicii integrate

O alta tendinta ce tine de asta-data de lumea mobila este aceea de a concentra tehnologia la un loc si de a oferi consumatorilor mai multe instrumente inglobate intr-un singur produs. Un astfel de exemplu este Orange Livebox, lansat cu ceva timp in urma in Europa (in Romania nu se stie cand va ajunge), care ofera servicii integrate de telefonie VoIP si mobila, conexiune internet broadband, modem wireless si posibilitatea de a conecta consolele de jocuri Xbox si Playstation 2 pentru jocuri online.
Un alt aspect interesant in telefonia mobila este migrarea catre aplicatii gratuite pentru telefonul mobil, lucru posibil datorita publicitatii pe care utilizatorul trebuie sa o priveasca pentru a beneficia de produse gratuite. Daca privim din alt punct de vedere, vom observa o expansiune a sistemului de operare Linux pentru telefoanele mobile, din ce in ce mai multe terminale fiind dotate cu un astfel de sistem de operare, care se stie ca este disponibil sub licenta GPL (General Public License). Astfel scade pretul unui terminal mobil.

×