x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Timizii şi vorbăreţii comunităţilor online

Timizii şi vorbăreţii comunităţilor online

de Mihai Manole    |    24 Iul 2007   •   00:00
Timizii şi vorbăreţii comunităţilor online
Sursa foto: MIYUKI RYOKO/

Un program dezvoltat de cercetători americani ii poate identifica pe cei mai activi membri ai comunităţilor online. Cercetătorii ii pot detecta pe participanţii-cheie in discuţiile de pe internet, după analiza conexiunile intre mii de mesaje pe acelaşi subiect, informează newscientist.com.


Cercetările anterioare pe această temă se concentrau pe analiza conţinutului fiecărui mesaj, din care reieşeau concluzii privind relevanţa participanţilor. Noua abordare simplifică procesul, făcănd doar o analiză a relaţiei dintre mesaje.


CERCETARE. Howard Wleser, sociolog al Universităţii Cornell, şi colegii săi au analizat timp de o lună posturile de pe trei grupuri de discuţie, unul referitor la un limbaj de programare, unul legat de un anume tip de server şi altul despre confecţionarea zmeelor. Au evaluat peste 5.700 de mesaje de la circa 450 de utilizatori activi. Apoi au calculat căt de des răspundea fiecare utilizator mesajelor sau căt de des ii erau oferite replici, căt de des iniţia o persoană o discuţie şi in căte mesaje consta contribuţia fiecăruia la un subiect, conturăndu-se căte un model comportamental pentru diferiţi utilizatori. Astfel s-a ajuns la concluzia că cei mai informaţi utilizatori, "oamenii cu răspunsuri", sunt destul de taciturni. Intervenţiile lor sunt punctuale, oferind răspunsuri utile la probleme concrete, iar apoi dispar din conversaţie, spre deosebire de "artiştii discuţiilor", care domină la acest capitol. Rezultatele acestei cercetări s-ar putea dovedi utile pentru motoarele de căutare, care ar putea returna rezultate mult mai utile pentru utilizator.

×
Subiecte în articol: IT