x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Virusul nou de pe IM - Skype este ţinta unui nou "vierme"

Virusul nou de pe IM - Skype este ţinta unui nou "vierme"

de Mihai Manole    |    18 Apr 2007   •   00:00
Virusul nou de pe IM - Skype este ţinta unui nou "vierme"

Responsabili din domeniul securităţii informatice avertizează că un virus nou, care are ca ţintă aplicaţia VoIP a Skype, colectează adresele de mail şi direcţionează utilizatorii spre o serie de site-uri ce găzduiesc software infectat.

O dată ce un dispozitiv este infectat, virusul trimite un link maliţios prin intermediul mesageriei instant către alte persoane din lista de contacte a utilizatorului cu pricina, se afirmă pe blogul companiei de securitate informatică F-Secure. Link-ul conduce către un fişier executabil ce descarcă un cal troian capabil să descarce la rândul lui alte programe virusate. şi poate pentru ca paguba să fie mai uşor de suportat, în final este afişată fotografia unei doamne îmbrăcate sumar.

Aceeaşi adresă direcţionează, de asemenea, utilizatorii către cel puţin opt pagini web cu informaţii legate de Africa. Încă nu este clar ce scop sau ce gen de daune produce accesarea acestor pagini. Dar cum unele din aceste pagini conţin mesaje publicitare, se poate suspecta că este vorba despre o fraudă în domeniul publicităţii online, susţine un consultant al firmei Sophos, specializată în cyber-securitate, Graham Cluley. Mai precis, se încearcă determinarea a cât mai mul-tor click-uri pe bannerele publicitare, click-uri aducătoare de profit.

ANTECEDENTE. Skype a mai fost ţinta viruşilor şi în trecut, însă în nici unu din cazuri nu au fost produse pagube majore. Nici noul sosit din această categorie nu se aşteaptă să cauzeze probleme semnificative. Asta şi datorită faptului că viruşii transmişi prin mesageria instant (IM) infectează de obicei mai puţini utilizatori decât cei trimişi pe căi mai tradiţionale, cum ar fi e-mail-ul. De asemenea, în cazul IM, utilizatorul poate solicita online informaţii despre un link primit, lipsa unui răspuns putând fi un indiciu important legat de gradul de risc pe care îl prezintă. Chiar dacă unele tipuri de malware au capacitatea de a genera un răspuns automat, se pare că acestui virus îi lipseşte această posibilitate.

×
Subiecte în articol: IT