x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Jurnalul, 20 de ani Scripta manent

Scripta manent

de Petru Calapodescu    |    06 Iun 2013   •   20:33

Aş putea zice că am redebutat în presa scrisă - la încheierea a 45 de ani de carieră în acelaşi loc, la Informaţia Bucureştiului / Libertatea - în paginile Jurnalului Naţional, în februarie 2012. De fapt, mi-am continuat demersul gazetăresc aşa cum am căutat să fie el dintotdeauna: respect pentru cititori, pentru adevăr şi lege, pentru valorile naţionale. Aşa încât reluarea într-o cadenţă zilnică până de curând a comentariului politic la JN, iar nu în altă parte, a venit în chip cât se poate de firesc. Îi eram deja cititor fidel de la prima sa apariţie acum două decenii şi nu puteam decât să apreciez constanţa, acribia cu care îşi onora statutul de ziar de calitate, neavând derapaje în funcţie de rotaţia partidelor la guvernare.

Colaborarea mea cu redacţia a decurs ca şi cum aş fi fost acolo de la cel dintâi număr, într-un spirit de deplină colegialitate, fără nici cea mai mică ingerinţă în privinţa atitudinii mele publicistice, ori a selectării temelor. Pe scurt, fără o infimă tentativă de cenzură, pe care, după o experienţă atât de îndelungată, aş fi sesizat-o şi aş fi respins-o imediat, cu atât mai mult cu cât nu sunt legat de nici un contract, de nici un interes material. Nu a fost niciodată cazul şi sunt convins că nici nu va fi, chiar dacă uneori mi-am dat seama că punctele mele de vedere nu consonau cu altele, prezente în ziar. Asta înseamnă libertatea presei, asta înseamnă dreptul la liberă exprimare şi pentru asta Jurnalul Naţional rămâne, alături de Antena 3, un fanion. Pentru asta, într-o isterie de haită de maidanezi, asupra celor două prestigioase structuri de presă se abat atacuri imunde, susţinute fie de posturi tv năimite şi patronate de cozi de topor, fie de potăi ce se ascund în anonimatul internetului, necutezând să-şi asume, cu propria identitate, dejecţiile denotând ori comanda unui regim discreţionar înlăturat dar încă în stare să sfâşie, ori cretinism şi lipsă de contraargumente la opiniile din paginile gazetei

Sunt, însă, convins că profesioniştii Trustului Intact, cei de la JN şi A3, îşi vor continua cu verticalitate misiunea de a fi de pază democraţiei încă atât de fragile, chiar cu riscul de a rămâne ţinta unor personaje anacronice şi agresive, pentru care presa independentă e o "vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale". Lătratul haitelor se stinge, verba volant. Litera tipărită, însă, va rămâne, scripta manent, iar paginile Jurnalului Naţional - căruia, în zi aniversară, îi urez "La Mulţi şi Buni Ani!" - vor fi, nu mă îndoiesc, confirmate de evoluţia societăţii româneşti.

×