Sentimentele creeaza emotiile sau emotiile creeaza sentimentele? Emotiile sunt de scurta durata, ard repede si intens. Sentimentele au un caracter mai durabil si mai complex. In timpul manifestarii unui sentiment se declanseaza deseori stari emotive, dar in urma emotiilor se nasc sentimente. Emotiile creeaza stari de neliniste, de excitatie. Starile emotive si sentimentele puternice creeaza stari intense sufletesti, critice, precum si rationale la limite superioare. Acestea au calitatea de a putea activa unele gene sau dezactiva altele. Noi avem active numai 5% din genele noastre, conform afirmatiilor cercetatorului in genetica de talie mondiala, profesor doctor Kazuo Murakami, din Japonia. In cele 95% existente latent in noi, se gasesc si cele ce ne ofera deschideri asa-zis paranormale. Deci, sunt emotii si sentimente puternic manifestate care ne pot deschide sau largi si acea cale catre telepatie.
Fenomenul telepatiei se produce intre un emitator si un receptor. El se declanseaza cand frecventele psihicului emitatorului si receptorului se afla in rezonanta. Este ca la orice aparatura bazata pe un sistem format dintr-un emitator si un receptor. La televizor, de exemplu, exista posibilitatea receptionarii a sute de canale, dar este prezenta pe ecran doar imaginea canalului cu a carui frecventa este in rezonanta atunci aparatul. Cu ajutorul telecomenzii se face comutarea pe frecventele undelor specifice emitatoarelor posturilor de televiziune respective. In fiecare moment este receptionat un singur canal, cu toate ca celelalte exista emise in eter sau prin cablu. La fel, noi putem fi in contact telepatic numai cu cei care la acel moment sunt in rezonanta psihica cu noi. Deci, telecomanda pentru comutarea canalelor exista si in noi, numai ca trebuie sa stim sa cautam frecventele de emisie de gandurilor celor cu care dorim sa intram in contact psihic pentru a fi posibila receptarea informatiilor de la acestia.
In urma unor statistici s-a stabilit ca 58% din nord-americani sunt convinsi ca au constientizat o data sau de cateva ori in viata propriul fenomen de telepatie. Rhine, fondatorul parapsihologiei stiintifice, a observat ca legatura telepatica este de 4,8 ori mai frecventa intre persoane de sex diferit. Atunci cand se manifesta un sentiment de tandrete sau se incheie o relatie sexuala in mod placut pentru ambii parteneri, afirma el, fenomenul telepatiei se amplifica pana la o valoare de 6,4 ori mai mare decat cea obisnuita.
Doctorul Ruth Sinclair a facut o ancheta cu 1.284 perechi in urma careia s-a constatat ca dragostea la prima vedere ar putea fi o conexiune telepatica. Perechile conjugale pornite de la dragoste la prima vedere se inteleg mai bine si pe timp mai indelungat decat celelalte, iar plictiseala care se genereaza, dupa un timp, in atat de multe casnicii, in aceste cazuri este foarte diminuata.
Cercetari pe aceasta tema au fost facute si in laboratorul de parapsihologie de la Universitatea din Utrecht, Olanda. Grupul de cercetatori a ales un cuplu dintre cele care participau in mod obisnuit la testele lor si au convocat-o pe sotie cu 15 minute mai tarziu decat pe sot. La sosire, acestuia i s-a spus sa se intinda comod pe o canapea aflata intr-o incapere izolata fonic si sa incerce sa nu se gandeasca la nimic. In aceasta perioada de timp, sotul a fost conectat la aparate ce-i monitorizau unele functii fiziologice. Apoi, sotiei i s-a cerut sa observe atenta niste diapozitive proiectate pe un ecran. Printre imagini linistitoare erau intercalate, din cand in cand, unele imagini infricosatoare. Barbatul aparent parea strain de ceea ce se intampla, in cealalta incapere, cu sotia lui. Dar aparatele la care era conectat indicau o crestere a tensiunii arteriale, a frecventei pulsului, precum si o modificare a undelor sale cerebrale, fapt ce demonstra prezenta unei stari de tensiune psihica identica celei prezente la sotia lui. Deci, emisiile telepatice sunt in general captate, bineinteles extrasenzorial, in mod inconstient. Mesajele telepatice uneori sunt percepute constient sau nu ca un amestec de impresii si sentimente confuze. Astfel, inconstientul poate deforma sau respinge, temporar sau definitiv, informatiile primite sub forma telepatica.
Un alt grup de cercetatori, printre care inginerul Douglas Dean si Carrol Nash, au experimentat o alta varianta de evidentiere a telepatiei. Au prins de degetele unei persoane niste senzori cuplati la un pletismograf digital, ce permitea masurarea micilor modificari ale volumului sanguin periferic. Apoi, i-au cerut subiectului sa stea relaxat, izolat intr-o incapere. Din alta camera ii erau transmise pe rand diferite culori, cinci nume alese la intamplare dintr-o carte de telefoane, precum si numele a zece prieteni, rude si persoane cu care subiectul relationa. Aparatul a inceput sa inregistreze variatii semnificative ale fluxului sanguin la receptor numai la emiterea numelor celor zece persoane. Nu cumva multe dintre starile tulburatoare prin care trecem fara vreo justificare logica sunt informatii telepatice receptionate fara a fi in stare sa le descifram? Astfel isi gaseste justificarea expresia: “Imi arde fata, cred ca ma vorbeste cineva de rau'.
Douglas Dean a incercat pe propria-i persoana efectul unor astfel de experimente. Aflat la Colegiul de Inginerie din Newmark, SUA, el s-a conectat la un pletismograf, iar medicul Jean Barry a incercat sa ii transmita de la Bordeaux, Franta, nume incarcate de semnificatie emotionala pentru Dean. Aparatul a pus in evidenta variatii sensibile. S-a mers mai departe cu experimentele. Un emitator s-a scufundat in apele Atlanticului pe Coasta Floridei si s-a concentrat asupra unor nume ce aveau incarcatura emotionala pentru un receptor aflat in Elvetia. Rezultatul a evidentiat inregistrari variabile ale tensiunii arteriale la receptor. Lui Dean i-a venit ideea sa aplice limbajul Morse in cadrul acestui sistem, pentru a indexa rezultatele. El interpreta ca un punct fiecare variatie masurata de pletismograf la emiterea unui nume semnificativ si ca o linie fiecare interval in care nu se inregistra nicio modificare sanguina. Rezultatele obtinute erau apoi traduse ca in telegrafia Morse, pentru descifrarea mesajelor emise in acest cod. Pentru ca gandul se poate propaga independent de distanta, in cazul unui pericol si fara alta posibilitate de comunicare poate fi folosita o astfel de cale intre Pamant si Cosmos pentru cosmonauti. Cu siguranta unii cosmonauti au facut antrenament telepatic.
Alte experimente au evidentiat si alte tulburari fiziologice in momentele receptarii telepatice.
In anul 1978, Brand, Vassy, Kelly si alti cercetatori, folosind un galvanometru, au detectat variatii in activitatea electrica a pielii in timpul emisiilor telepatice socante de la o nastere.
La Institutul de Investigatii din Stanford, cercetatorii Targ si Puthoff au constatat cand produceau flash-uri orbitoare de lumina asupra unui emitator, receptorul aflat in alta incapere avea reactii fizice.
Aparatul cunoscut sub numele de electroencefalograf care masoara undele creierului, a aparut din necesitatea gasirii unei explicatii stiintifice a telepatiei.
In 1929, psihiatrul german Hans Berger, studiind undele electrice pe care le emite creierul in procesele telepatice, a pus la punct tehnica electroencefalografica, facand lumina in cunostintele noastre legate de constiinta umana.
Mai exista si alte instrumente nascute din dorinta masurarii unor parametri psiho-fizici, in cazul fenomenelor parapsihologice, dar care sunt necesare si in medicina. Astfel, parapsihologia da o mana de ajutor medicinei si stiintei, in general, dar acestea ii raspund prin negarea ei.