x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Primarul Buzăului vrea să recicleze 10 milioane de metri cubi de apă pentru irigarea culturilor

Primarul Buzăului vrea să recicleze 10 milioane de metri cubi de apă pentru irigarea culturilor

20 Oct 2022   •   11:18
Primarul Buzăului vrea să recicleze 10 milioane de metri cubi de apă pentru irigarea culturilor
Sursa foto: Constantin Toma

Primul obiectiv al administrației locale din Buzău este să facă din acest oraș un centru național al economiei circulare iar reciclarea apei este un factor important, explică edilul Constantin Toma, la Conferinţa "3 soluţii pentru 3 crize - reţeta inteligentă de la Buzău", moderată de Adrian Ursu și organizată de Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group.

"14 luni s-a lucrat la a proiecta o viziune de dezvoltare a orașului nostru, se îmntâmpla în 2016, sunt la al doilea  mandat acum, și atunci am adunat 40 de specialiști din Buzău, 10 pe economie, 10 pe  educație, 10 pe social, 10 pe cultură. A ieșit o viziune, Buzău, oraș magnet până în 2030, cu misiunea ca Buzăul să obțină atât atractivitate și competitivitate pentru locuitorii săi, pentru investitori și pentru vizitatori, astfel încât, și este o provocare pentru noi, să devenim unul dintre cele mai importante orașe din România", spune primarul. 

Acesta spune că primul obiectiv economic se numește "Buzău, centrul național al economiei circulare".

"Ne-am stabilit 4 domenii în care să ne focusăm, să investim - economie, educație, partea de social și partea de cultural. Iar pe economie avem o mulțime de obiective pe cele 4 domenii, dar primul obiectiv pe economie se numește Buzăul, centrul național al economiei circulare. Și această idee a venit acum 4-5 ani, la o conferință, provocată de acest om Constantin Damov, care este un motor pentru economia circulară în România și la Buzău. Reciclează 400.000 de tone, la Buzău, de televizoare vechi, telefoane vechi, pet-uri, șamd. S-a creat o adevărată industrie, cu cei mai mulți angajați din județul Buzău, în partea de reciclare. Și am preluat de la dumnealui această propunere - De ce nu ați transforma Buzăul în centru al economiei circulare?", precizează Constantin Toma.

În planul de reciclare, un loc important îl are folosirea apei care, în loc să se arunce, să fie folosită în agricultură.

"Pe această economie circulară există această poveste care se cheamă apa. La conferința mondială Urban Features, se organizează în fiecare an la Oslo. La capitolul orașe durabile, un oraș durabil ar trebui să fie un oraș green circular smart water city. Smart nu înseamnă numai digitalizare, înseamnă să gândim inteligent și despre cum folosim apa. Așa a apărut această idee - Ce ar fi să folosim cele 10 milioane de metri cubi, pe care îi aruncăm și pentru care consumăm o mulțime  de energie, și facem apa aproape bună de băut, o dăm în râul Buzău, apoi ajunge în Siret, din Siret în Dunăre, din Dunăre în Marea Neagră, iar culturile noastre din Brăila s-au uscat toate. Chiar în acest an, fermierii nu au avut niciun fel de producție, în condițiile în care au făcut toate cheltuielile, de la arat, semănat, ierbicidat, îngrățământ. Această apă, semiepurată, conține și fertilizanți care s-au scumpit de 3 ori anul acesta și se vor mai scumpi. Și de ce n-am folosi această apă inteligent?!", conchide edilul municipiului Buzău, care mai precizează că "Nu este posibil să consumi 300 MW/oră energie electrică pe lună ca să scoți azotul și potasiul din apă, și pe urmă acea apă o dăm pe apa sâmbetei la propriu". 

Conferința este transmisă live pe site-ul antena3.ro, jurnalul.ro si pe paginile de Facebook ale Antenei 3 CNN şi Jurnalul.

×
Subiecte în articol: constantin toma buzău ecologie apă