x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Greu de asigurat: doar una din cinci locuințe are PAD

Greu de asigurat: doar una din cinci locuințe are PAD

de Adrian Stoica    |    11 Oct 2023   •   07:15
Greu de asigurat: doar una din cinci locuințe are PAD

Din 2008 România are o lege prin care orice proprietar de locuință este obligat să încheie o poliță de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD).

Cu toate acestea, la nivelul anului 2023, de-abia 20% din locuințe dețin o astfel de asigurare. Deși legea prevede amenzi pentru proprietarii care nu respectă această prevedere, până acum nimeni nu a fost amendat, ceea ce a făcut ca asigurarea obligatorie să fie mai mult una facultativă. Riscurile la care se expun aceștia și mai ales ce trebuie să facă autoritățile pentru a crește gradul de cuprindere în această asigurare, având în vedere că țara noastră este una dintre cele mai expuse din Europa la riscul seismic, au fost temele principale abordate ieri în cadrul conferinței naționale „Liniștea de după dezastru. Asigurarea  obligatorie  a  locuințelor - soluții  salvatoare”, organizată de către  postul de televiziune Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, alături de cotidianul Jurnalul. La eveniment au participat reprezentanți ai industriei de asigurări, administrației publice centrale și locale, precum și ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Potrivit statisticilor, 65% din infrastructura națională și 75% din populația țării sunt supuse riscului seismic. Sunt procente foarte mari, care ar trebui să le dea de gândit românilor, dar din păcate acest lucru nu se întâmplă. În condițiile în care media UE în ceea ce privește asigurarea obligatorie a locuințelor este de 62%, la noi este de numai 20%. Deși responsabilitatea asigurării locuinței ar trebui să revină fiecărui proprietar, mulți dintre ei continuă să mizeze că statul îi va despăgubi din bugetul național în cazul unui dezastru. „Au fost evenimente tragice în România din care nu am învățat nimic. Reacționăm reactiv în loc să reacționăm preventiv. Preferăm să nu respectăm legea și apoi vrem să fim despăgubiți”, a spus Nicoleta Radu, director general Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Lucrurile ar trebui să intre pe un nou făgaș după data de 11 noiembrie, când este prevăzută intrarea în vigoare a noii legii privind privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor (Legea nr. 260/2008 republicată). Una dintre principalele modificări se referă la verificarea poliței de asigurare atunci când locuința este înregistrată în Cartea Funciară, ceea ce va duce la creșterea numărului de polițe încheiate.

 

„Suntem cel mai important comunicator din piața de asigurări din România (PAID – n.red). Unul dintre cele mai importante lucruri realizate a fost spotul de interes public, realizat cu IGSU și AMR. Am făcut un tur de forță prin țară. Avem protocoale de colaborare cu foarte multe municipii, reședințe de județ și orașe mai mici”. 

 

Nicoleta Radu, director general PAID.

 

Cerere mare pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic

 

Pe lângă campaniile de conștientizare privind necesitatea încheierii unei polițe de asigurare obligatorii, autoritățile au demarat mai multe programe pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic. Problema a fost punctată de Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, care a ținut să sublinieze că în România s-a construit mult, dar există și situații în care nu s-au respectat proiecte sau nu au existat autorizații de construcție. „Dacă ne raportăm la situația patrimonială existentă, astăzi Ministerul Dezvoltării are în derulare mai multe programe pe care dorește să le implementeze. Vorbim de programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic, de asemenea avem un program național care se referă la școli sigure și sănătoase și de asemenea un program național care se adresează spitalelor, programul Mihail Cantacuzino. Toate aceste programe sunt astăzi în derulare, fiecare dintre ele au anumite proceduri prealabile pentru a putea fi parcurse și pentru a putea duce la implementarea unor astfel de proiecte”, a declarat ministrul Adrian Veștea.  

 

„Încă de la 1 ianuarie, de când am deschis aceste programe, avem peste 470 de solicitări, aproape 500 de solicitări pentru diverse clădiri care au astfel de necesități. O parte dintre aceste solicitări au intrat deja pe lista de sinteză, vorbim de aproape 160 de obiective. S-a ajuns în perioada de contractare, perioada de contractare prevede ca după expertizare și după obținerea tuturor avizelor și după emiterea autorizației de construcție, să începem reabilitarea acestor clădiri”.  

 

Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării

 

Nepăsarea și lipsa de informare, un mix periculos

 

Seria de dezastre naturale care au lovit România în ultima vreme scoate la iveală și nepăsarea autorităților, și lipsa de informare a populației. Cu periodicitate Guvernul alocă bani de la buget pentru acoperirea pagubelor suferite de populație din cauza unor catastrofe, a declarat la rândul său Marcel Boloş, ministrul de Finanţe. Deși statul intervine de fiecare dată cu resurse bănești, alternativa cea mai serioasă şi sigură e asigurarea obligatorie de locuinţe, a subliniat acesta.

 „Într-adevăr, trebuie să fim mult mai fermi în aplicarea cadrului legal și să încercăm și pe alte căi să convingem populația că este în beneficiul lor să aibă aceste asigurări. Și s-a dovedit eficiența unor astfel de instrumente pe piața asigurărilor, fiind o poliță de asigurare care ar trebui să nu lipsească din gospodăria oamenilor. Sigur că are și un cost, o primă de asigurare”, a mai spus ministrul Finanțelor.

 

„Nimeni nu taie amenzi pentru că această problemă este lăsată în seama primarilor, iar aceștia nu vor să-și asume un gest impopular, mai ales dacă vorbim despre o perioadă electorală”.

 

Constantin Toma, primarul municipiului Buzău

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
 

×
Subiecte în articol: carte funciară locuinţe polite