x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Liviu Gavrilă, vicepreședinte RWEA: "Trebuie să răspundem mai repede la cererile de finanțare a proiectelor de energie regenerabilă"

Liviu Gavrilă, vicepreședinte RWEA: "Trebuie să răspundem mai repede la cererile de finanțare a proiectelor de energie regenerabilă"

de Redacția Jurnalul    |    30 Mai 2023   •   18:00
Liviu Gavrilă, vicepreședinte RWEA: "Trebuie să răspundem mai repede la cererile de finanțare a proiectelor de energie regenerabilă"

Trebuie să răspundem mai repede la cererile de finanțare a proiectelor de energie regenerabilă, spune Liviu Gavrilă, vicepreședinte al Consiliului Director RWEA, la Conferinţa Naţională „Finanțarea proiectelor de energie regenerabilă – surse transparente pentru resurse curate”, organizată de Cotidianul naţional Jurnalul și Antena 3 CNN, prin platforma România Inteligentă.

România are nevoie de energie eoliană, fotovoltaică, de stocare și de energie nucleară. Însă investitorii, majoritatea fiind străini, au nevoie de un mediu legislativ predictibil deoarece proiectele se fac pe termen lung, "de circa 15-20 de ani și trebuie să confere celui care targhetează o recuperare de peste 10 ani a investițiiei, să aibă un confort că acea sumă mare are o șansă pentru a fi recuperată", atrage atenția Liviu Gavrilă.

Trebuie găsită o soluție pentru ca dosarele să fie soluționate mai repede.

"La nivel de Comisie Europeană se încearcă crearea unor cadre și mecanisme de intervenții ale autorității în momentul în care se depășesc niște limite normale de prețuri, se înregistrează niște tendințe care nu sunt neapărat predictibile. Speranța noastră este ca acest mecanism, în care sunt implicate atât mediul privat, cât și autoritățile, să ajungă la acea linie mediană care să mulțumească pe toată lumea și să reușim acel 42,5% pe care îl avem de atins, să fie și făcut. 

Faptul că suntem într-o competiție cu celelalte țări, în special o luptă regională, va trebui pentru că în acest moment pe zona de vânturi, de la achiziția unui proiect și până la materializarea acestuia, vorbim de aproximativ 2 ani. Sunt cereri foarte multe la nivel european, este o presiune foarte mare, dacă vrem să ne atingem aceste ținte trebuie să accelerăm tot ce înseamnă așezarea acestui cadru general de care este nevoie.

Bani sunt, trebuie să solidificăm acest parteneriat cu autoritățile și să găsim modalitatea prin care să procesăm mai repede dosarele, să răspundem mai repede la cererile de finanțare, să venim cu pârghiile de fiscalitate care să prevină abuzurile dar să nu afecteze pe cei care își doresc un mediu concurențial corect și care, pe termen lung, ne vor ajuta să respirăm aer curat", conchide vicepreședintele RWEA.

 

 

×
Subiecte în articol: energie regenerabila rwea liviu gavrila