x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Premierul Marcel Ciolacu: Statul român trebuie să combată evaziunea fiscală, să fie mult mai eficient în colectare și toată lumea să-și plătească impozitele

Premierul Marcel Ciolacu: Statul român trebuie să combată evaziunea fiscală, să fie mult mai eficient în colectare și toată lumea să-și plătească impozitele

de Redacția Jurnalul    |    27 Noi 2023   •   12:45
Premierul Marcel Ciolacu: Statul român trebuie să combată evaziunea fiscală, să fie mult mai eficient în colectare și toată lumea să-și plătească impozitele
Sursa foto: captura video Antena 3 CNN

Premierul Marcel Ciolacu a pledat, luni, pentru digitalizarea instituțiilor statului, în special a ANAF. El afirmă că nu poate lua decizii eficiente pentru că nu are informații în timp real și nu poate vedea unde se risipesc banii în sistem.

„Toate măsurile pe care le-am luat, unele discutate, commentate, am anunțat foarte clar nu vor afecta oamenii de rând, au fost luate și ca să închidem exercițiul financiar trecut, fiindcă trebuia să venim cu o cofinanțare de 15%. Ultimul exercițiu financiar l-am închis la 54%, în plăți directe, în anul respectiv. Vom închide la peste 90%, este pentru prima oară în România. Multă lume a râs când am spus că ar trebui o Românie ordonată, pentru că nu avem digitalizare, aici e marea provocare. Eu, ca și prim-ministru, nu am informațiile atât de repede ca să pot să fiu eficient și să iau deciziile care se impun, în timp real, pentru că nu am digitalizare, la ANAF, în sistemul de sănătate, nu pot vedem eficiența, unde se risipesc banii în sistem”, spune Marcel Ciolacu la Conferința de lansare a proiectului „RO 3.0. Viziunea Viitorului”.

El menționează investițiile în Educație.

„La educație se vede, e clară componența de abandon școlar. Vom veni cu masa caldă, cu burse, vom veni cu salarii mai mari la profesori, ca să atragem lume mult mai bine instruită pentru educația copiilor noștri și investițiile majore din PNRR în toată infrastructura. Sunt costuri, părerea mea că vom depăși pentru prima oară, cu un buget direct cu 4 în față la la educație și cu cheltuielile indirecte în administrația locală, eu cred că ajungem cu execuția la sfârșitul anului în jur de 6 %, fiindcă aici este viitorul. Acest viitor ca și în fotbal ca și în sport, se va vedea peste 5, 10 ani, dar nu mai putem, ne împing aderarea la OCDE și PNRR- ul ne împing să intrăm în această dinamică, dacă o pierdem acum, România e un stat pierdut”, afuirmă premierul.

Ciolacu a fost întrebat dacă vor fi majorări de taxe și impozite în 2025.

„Întâi trebuie să-și facă treaba statul român. Statul român trebuie să combată evaziunea fiscală, să fie mult mai eficient în colectare și toată lumea să-și plătească impozitele, asta înseamnă digitalizarea ANAF-ului, să vadă unde sunt sursele bugetare de cheltuieli majore și să termine odată cu tot ce înseamnă birocrația, fiindcă toate proiectele cer anumite aviz. Fiecare minister la acest moment își va crea un serviciu unic de avizare, că vorbim de companii, că vorbim de autorități centrale, autorități locale, de persoane fizice care vor să aibă acces la fondurile europene, trebuie să fie un singur serviciu, deci cumva împingi, forțezi această digitalizare”, încheie Ciolacu.

Conferința Naţională RO 3.0 - Viziunea Viitorului a fost organizată de postul de televiziune Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group şi transmisă live pe site-urile antena3.ro, jurnalul.ro şi pe paginile de Facebook Antena 3 CNN și Jurnalul, iar tronsoane ale dezbaterii au fost preluate live pe postul TV Antena 3 CNN.

Conferinţa Naţională de lansare a proiectului RO 3.0 – Viziunea Viitorului a avut loc luni, 27 noiembrie 2023, ora 09:30, ONE TOWER, Sala SCENARIO, Calea Floreasca nr. 165, Etaj 17, sector 1, Bucureşti.

×