x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Nicoleta Pauliuc, senator PNL: "Fără dosarul electronic al pacientului, medicul pierde mult timp"

Nicoleta Pauliuc, senator PNL: "Fără dosarul electronic al pacientului, medicul pierde mult timp"

de Redacția Jurnalul    |    28 Feb 2023   •   16:15
Nicoleta Pauliuc, senator PNL: "Fără dosarul electronic al pacientului, medicul pierde mult timp"

Una dintre măsurile principale pe care trebuie să le aibă în vedere autoritățile este dosarul electronic al pacientului, afirmă Nicoleta Paulic, senator PNL, la Conferinţa Naţională "Ghidul campaniilor și programelor de sănătate 2023 - ajutor real pentru pacienții din Ilfov", organizată de cotidianul național Jurnalul și Antena 3 CNN.

Dosarul electronic al pacientului va putea fi accesat prin cartea electronică de identitate. 

"Medicina personalizată nu este numai pentru pacienții oncologici, e un drept pe care cetățenii români trebuie să-l aibă. Așteaptă din partea noastră soluții pentru problemele lor. În Planul național de luptă împotriva cancerului avem un capitol unde se vorbește despre necesitatea adoptării unor măsuri și a dosarului electronic.

Eu, pacient, în momentul în care merg la evaluările periodice, doctorul îmi spune - Am nevoie de examenul histopatologic de acum 5 ani. Poate pentru mine este mult mai ușor dar ce se întâmplă cu bunica care merge și nu are toate documentele?!

Îi înțeleg și pe medici deoarece volumul de muncă este foarte mare, solicitările sunt foarte multe. Dacă se crează acea empatie, relație între medic și pacient am putea găsi soluții la foarte multe.

Neavând acest dosar electronic al pacientului, doctorul pierde foarte mult timp în evaluare. Dar vestea bună vine din zona digitalizării. Împreună cu Ministerul de Interne și cu CNAS, prin cartea electronică de identitate - există acolo mai multe partiții iar una dintre partiții face direct trimitere la dosarul electronic al pacientului. Nu ai nevoie numai de datele elementare, grupă sanguină, alergii, ai nevoie de întreaga lui fișă", spune aceasta.

Este nevoie ca pacienții, dar și medicii, să acorde atenție prevenției. 

"Trebuie să-i ajutăm și pe unii, și pe ceilalți. Pe pacienți cu mesaje - Mergeți la doctor! Faceți-vă analize periodice! Măcar o dată pe an faceți-vă analizele elementare! Și atunci se va crea și acea relație, pentru că și medicul începe să te cunoască, știe dosarul și poate găsi soluții pentru problemele tale", insist[ Nicolaeta Paulic.

Totodată, în Parlament se discută despre o nouă lege pentru a ajuta pacienții să meargă mai des la controale medicale și analize. 

"Vorbim despre durere. Vom avea o dezbatere, în cadrul Parlamentului, despre legea spital fără durere. Este un concept implementat la nivelul UE, în țări precum Italia, Franța. Când mergem la doctor, primul lucru care te întreabă doctorul este dacă te doare ceva. Pe o scară de la 1 la 10, cât de tare de doare? De când te doare? Prima întrebare a medicului este durerea. Nu mergem mulți la doctor pentru că ne doare, ne e teamă de ace, ce se întâmplă.

Dacă vom încerca într-un mod profesionist și ne vom apleca inclusiv pe acest aspect pentru că în acele echipe pluridisciplinare, și în planul de luptă împotriva cancerului, dar și în momentul în care pui un diagnostic, când vei avea un anestezist lângă tine, el este cel care îți înfrânge această teamă de durere. Sunt doctori care îți pot spune ce poți să faci pentru ca atunci când îți iei analizele să nu simți nicio durere. Și când vom da acest mesaj, că da, ne pasă, nouă sistem medical, de tine pacient. Și că pentru tine nu e ceva dureros când vii la doctor, ci este ceva ce trebuie să faci, de rutină, atunci această relație între pacient și doctor va cunoaște o nouă conotație.

Avem nevoie de o comunicare mult mai activă. Dacă le-am împărtăși oamenilor și le-am spune Nu e dureros! Îți poate salva viața! Îți poate prelungi viața! Și în lupta cu boala, de multe ori ești singur", spune Nicoleta Pauliuc. 

 

×