x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Oana Marie Arat, director general MIPE: "Avem o supracontactare a programului de dezvoltare durabilă"

Oana Marie Arat, director general MIPE: "Avem o supracontactare a programului de dezvoltare durabilă"

de Redacția Jurnalul    |    13 Iul 2023   •   14:30
Oana Marie Arat, director general MIPE: "Avem o supracontactare a programului de dezvoltare durabilă"

Există o supracontactare a programului de dezvoltare durabilă iar perioada de eligibilitate se încheie la sfârșitul anului, spune Oana Marie Arat, director general MIPE, la Conferința Națională “Drumul spre dezvoltare și viață civilizată - extinderea infrastructurii de apă și canalizare în Ilfov”, organizată de Antena 3 CNN și cotidianul național Jurnalul, în cadrul proiectului “România Inteligentă”.

"Fondurile sunt cele care vin să complementeze investițiile la nivelul național. Programul de infrastructură mare are o alocare de 10 miliarde. Din această alocare, 1,7% este dedicat sectorului de apă. Dacă ne uităm la o radiografie a programului, observăm că nevoia de investiție a dus la o contractare de 7 miliarde la acest sector.

Din păcate, proiectele pe care astăzi le avem în finanțare, pe apă, fiind proiecte mari, destul de dificile, toate se vor faza.

Alocarea pe viitoarea perioadă va fi de 2,5 miliarde de euro, iar, din estimări, vom avea 3,8 miliarde fazate din POIM către programul de dezvoltare durabilă.

Avem o supracontactare a programului de dezvoltare durabilă. Sunt discuții la nivelul prelungirii perioadei de închidere, dar oficial, perioada de eligibilitate se încheie la 31 Decembrie 2023.

Pornind de la cele trei crize, COVID, război și criza energetică, ne confruntăm pe plan local și cu alte probleme: avem falimentarea companiilor de asigurări, lipsa capacității de muncă pe șantiere, insolvența unor companii mari în sectorul de apă.

Toate acestea duc la întârzieri, care se vor reflecta în consumarea alocării viitoare", spune Oana Marie Arat.

×