România are ca obiectiv 2032 pentru a-şi înverzi sursele de energie. Una dintre acestea este cea eoliană. Avem deja cel mai mare parc cu turbine propulsate de vânt, deţinut de CEZ, în Dobrogea, la Fântânele-Cogealac. Potenţialul ţării este, însă, de 4 ori mai mare faţă de capacitatea instalată acum.
"Noi, avem, aici, o capacitate de 600 de megawați, aproape capacitatea instalată a unei centrale nucleare cu producția pe un an, putem furniza electricitate pentru aproape un milion de gospodării", a spus Ondrej Safar, CEO CEZ România.
Investitorii nu au ales întâmplător această zonă. Aici condiţiile climatice sunt perfecte pentru una dintre cele mai curate surse de energie, cea eoliană.
"Cel mai mult bate iarna. De fapt, iarna, primăvara şi toamna sunt sezoanele în care avem vânt şi, de obicei, vântul bate, fie dimineaţa, fie seara. Când avem schimbări de temperatură, atunci se generează vânt", a mai precizat Ondej Safar.
Cele 240 de turbine ale parcului nu produc doar MW, ci si experienţă într-un domeniu de vărf.
"În aceşti ultimi patru ani, sunt mândru să spun că am crescut zeci, sau chiar sute de experţi, în domeniul energiei eoliene. Pot chiar să spun că avem mulţi colegi care au început să lucreze cu noi şi care acum sunt în întreaga lume, lucrează pentru companii de mentenanţă, deci fac parte din industrie la nivel mondial", a agăugat directorul CEO CEZ România.
Dincolo de beneficiile verzi, investiţia din Dobrogea înseamnă 1,1 miliarde de euro aduşi în România.