x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 27 octombrie 1989

27 octombrie 1989

de Lavinia Betea    |    27 Oct 2009   •   00:00

Vineri 27 octombrie 1989, To­va­răşii au avut nu mai puţin de cinci şedinţe!
La ora 8:20 a început şedinţa res­trânsă de la săliţă pe tema "Co­misie pentru propuneri la Congres". A fost prima dintr-un respectabil şir. Poţi deduce din formularea succintă a şefului de cabinet că se luaseră deo­sebite măsuri ca nu cumva vreunul dintre participanţi să tulbure buna organizare a viitorului congres.

 Îşi aduceau cu toţii aminte de ieşirea "huliganică" a lui Pârvulescu la Congresul al XII-lea. Fostul ilega­list, fost secretar al PCdR de la 23 au­gust 1944  până la sosirea Anei Pau­ker în Bucureşti, stârnise multe ecouri în presa internaţională. Pâr­vulescu ceruse cuvântul, perfid, la sfârşitul Congresului din 1981. Spu­se­se cu voce tare ceea ce gândeau toţi: de ce unul şi acelaşi om candidează pentru funcţia de secretar general al comuniştilor din România?

Nu apucaseră ceilalţi să se dezmeticească bine că ieşirea lui Pârvulescu fusese corespunzător "înfierată" de oa­menii potriviţi. Leonte Răutu şi Valter Roman lăsaseră clar să se în­ţeleagă că din stagiile lor moscovite cunoşteau multe şi de nespus despre rusofonia lui Pârvulescu.

În contextul internaţional atât de nefavorabil stabilităţii lui Ceau­şescu, pregătirea Congresului era mai complicată ca întotdeauna. Vor fi delegaţi şi mai ales sute de ziarişti străini.  Astfel că pentru "comisia de propuneri" au muncit mult Nicolae şi mai ales Elena Ceauşescu. Doar vineri au fost trei şedinţe pe aceeaşi temă, toate prezidate de Nicolae Ceauşescu: între orele 8:20 şi 9:32; 13:00-13:25; 18:40-22:10.

De teama unor surprize, probabil, nici Ziua Armatei nu fusese sărbătorită la Bucureşti altfel decât în cazărmi şi în presă.  
În aceeaşi zi de vineri, aproape patru ceasuri, Elena Ceauşescu a decorat şi prezidiul sesiunii Marii Adunări Naţionale (între orele 10:00-12:45 şi 16:00-17: 50). De două ori, de fiecare dată pentru câteva minute, Nicu Ceauşescu a intrat la Cabinetul 2.
Tovarăşa a avut cea mai lungă zi de muncă a anului la birou căci ultima ei şedinţă s-a încheiat la ora 22:10.

×
Subiecte în articol: agenda elenei ceauşescu