x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Aici Radio Europa Liberă PC Francez: "Divergenţele noastre cu PCR sunt grave"

PC Francez: "Divergenţele noastre cu PCR sunt grave"

23 Noi 2009   •   00:00

La 23 noiembrie 1989, Radio Eu­ro­pa Liberă (REL) a difuzat un comunicat de presă al Keston College, organizaţie ce monitoriza problemele religioase din Europa de Est. Redăm în continuare acest comunicat.

"Printr-o mişcare surpriză, baptistul român Nestor-Corneliu Popescu a fost eliberat din spitalul psihiatric şi expulzat din România către Vest. Conform Open Doors, ieri dimineaţă (22 noiembrie), la ora cinci dimineaţa el a fost scos din spitalul psihiatric Poiana Mare şi condus la aeroportul Bucureşti şi urcat în avion. Soţia sa Mihaela şi cei doi copii au fost conduşi la acealşi avion şi toţi au zburat la Roma. În timpul zborului Nestor a fost ţinut izolat de ceilalţi pasageri.

Nestor Popescu a lucrat ca editor de film la Studiourile Animafilm, de unde a fost dat afară la scurt timp după ce a devenit baptist. El a fost acuzat de către autorităţi că denigrează politica PCR şi că duce o propagandă religioasă la locul de muncă. A fost arestat în vara lui 1987 şi închis ceva mai târziu la spitalul psihiatric Poiana Mare. Soţia sa a trebuit să parcurgă 700 de kilometri pentru a-l vizita. La 28 octombrie, Mihaela a reuşit să obţină un paşaport de la autorităţile române pentru ea, Nestor şi pentru copii.

Ambasada americană a făcut numeroase presiuni pentru ca Nestor să fie eliberat şi pentru a i se permite familiei să emigreze.

La aeroportul din Roma, Nestor a fost primit de către membrii Comitetului Nestor Popescu, grup care a desfăşurat campanii pentru elibe­rarea sa."

La 22 noiembrie, ediţia specială de­di­cată actualităţii româneşti de către REL relata despre situaţia României celui de-al 14-lea Congres al PCR şi di­fuza documentele trimise la redacţia de la München de către "Comitetul de redresare naţională din cadrul partidului comunist român".

Era vorba despre trei documente: un apel către toate guvernele lumii, un apel către toate guvernele ţărilor socialiste şi o scrisoare deschisă adresată poporului român şi puterii de stat.

Realizatorii REL justificau difuzarea documentelor prin aceea că: "Postul nostru de radio încurajează în mod programatic schimbul liber al ideilor şi informaţiilor, deasupra frontierelor şi sistemelor politice, în numele principiilor şi normelor internaţionale prevăzute de Carta ONU, Acordurile de la Helsinki şi alte documente adoptate în foruri internaţionale care au fost semnate şi ratificate de regimul de la Bucureşti.

Difuzarea textelor anunţate se integrează acestor principii şi norme împărtăşite şi asumate de majoritatea guvernelor lumii, între care şi cel român. Fireşte, nu putem decât saluta, în numele principiilor care stau la baza activităţii noastre, existenţa în România, în cadrul PCR a unei grupări care se pronunţă pentru reforme şi renunţarea la dictatură. Ne întrebăm însă în ce măsură un grup reformist din interiorul PCR este îndreptăţit să se exprime în numele poporului român aşa cum o face comitetul respectiv. În numele poporului român vor fi îndreptăţiţi să se exprime doar conducătorii lui aleşi, într-un sistem democratic şi pluralist.

Revenind acum la anormalitatea înstăpânită în ţară, şi ratificată acum plenar, ca să spun aşa, de cel de-al 14-lea Congres al PCR. Nu merită să pierdem prea multă vreme cu această mascaradă sinistră care stârneşte în întreaga lume liberă, în majoritatea ţărilor est-europene şi cu siguranţă şi în rândurile poporului român, sechestrat în aceste zile de securitate şi miliţie, stupoare şi indignare.

Ceauşescu îi spunea reprezentantului sovietic la congres, Vorotnikov, membru în biroul politic al partidului şi preşedintele sovietului suprem al Republicii Sovietice Ruse, că însăşi prezenţa sa la actualul congres este un indiciu al bunelor legături dintre partidul comunist român şi cel sovietic. Nu este chiar aşa.

Lăsând la o parte rezervele serioase ale sovieticilor faţă de actualul curs din România, exprimate univoc prin articolul de la 17 noiembrie publicat în Izvestia şi răceala mesajului PCUS către PCR, semnalăm de asemenea atitudinea exprimată de conducerea par­tidului comunist francez re­pre­zentat la actualul congres de la Bu­cu­reşti.

«După ce ne-am hotărât să tri­mitem o delegaţie a PCF la congresul PCR, spunea la 21 noiembrie Pierre Blotin, membru al comitetului central al comuniştilor francezi, ei bine, continua el, în loc să fim absenţi şi să ne exprimăm punctul de vedere de la Paris, am optat pentru prezenţa noastră la Bucureşti, unde să exprimăm direct şi cu francheţe ceea ce credem. Divergenţele noastre cu PCR sunt grave. Noi comuniştii francezi ne pronunţăm pentru apărarea drepturilor omului în întreaga lume. Noi suntem convinşi că socialismul trebuie să fie o societate a justiţiei, a progresului şi libertăţii pentru toţi cetăţenii unei ţări. Suntem convinşi că membrii PCR şi poporul român confruntaţi în prezent cu dificultăţi serioase vor şti să găsească răspunsurile moderne şi deci democratice care le vor permite să construiască o societate socialistă corespunzătoare exigenţelor contemporane.

Suntem decişi să cerem PCR anularea măsurilor luate îm­potriva tuturor bărbaţilor şi fe­meilor din România pe baza atitudinii lor politice şi să cerem res­pec­tarea integrală a libertăţilor şi drepturilor omului.» Iată deci că simpla prezenţă a unor delegaţii străine la congresul PCR nu este aşa cum crede Ceauşescu indiciul sigur al bunelor raporturi."
Arhiva Open Society (Budapesta), Institutul de Cercetare al Radio Europa Liberă, secţia română

×
Subiecte în articol: aici radio europa liberă