Planul naţional unic de dezvoltare economico-socială a Republicii Socialiste România pe anul 1989 şi pentru gospodărirea raţională a fondului funciar prevedea mai multe măsuri.
În vederea realizării suprafeţelor agricole şi arabile prevăzute în Planul naţional unic de dezvoltare economico-socială pe anul 1989 şi pentru folosirea eficientă a fondului funciar, toate organele de partid şi de stat vor acţiona cu perseverenţă şi fermitate în spiritul indicaţiilor tovarăşului Nicolae Ceauşescu, secretarul general al Partidului Comunist Român, pentru îndeplinirea integrală a prevederilor planului şi a programelor adoptate la Plenara lărgită a Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Gospodăririi Apelor din decembrie 1988.
În acest scop se va acţiona pentru înfăptuirea neabătută a următoarelor măsuri:
1. Pentru realizarea creşterii suprafeţei agricole cu 198,1 mii hectare şi a celei arabile cu 203,1 mii hectare, din care 113,1 mii hecare până la 30.IV.1989 şi cu încă 90,9 mii hectare până la finele anului, Ministerul Agriculturii, Comitetul pentru Problemele Consiliilor Populare, Direcţia Generală Economică pentru Îmbunătăţiri Funciare şi Construcţii în Agricultură împreună cu comitetele executive ale consiliilor populare, direcţiile generale judeţene pentru agricultură, întreprinderile economice judeţene pentru execuţia lucrărilor de îmbunătăţiri funciare şi unităţile agricole de producţie vor lua măsuri concrete pentru executarea lucrărilor de ameliorare şi aducere în producţia agricolă, la termenele stabilite, a tuturor terenurilor identificate în acest scop şi vor acţiona în continuare pentru:
a) Concentrarea utilajelor şi a forţei de muncă pe suprafeţele cu lucrări de amenajare mai avansate sau mai simple, astfel ca acestea să fie terminate într-un timp cât mai scurt, pentru a putea fi cultivate în primăvara acestui an.
Termen: Eşalonat până la 30.IV.1989.
b) Continuarea identificării de organele judeţene de specialitate a terenurilor care nu sunt folosite în producţia agricolă, în vederea transformării lor în terenuri agricole şi în special arabile, şi la nivelul stabilit prin plan.
Termen: Eşalonat până la 30.IV.1989.
c) Elaborarea, avizarea şi predarea la unităţile de execuţie a documentaţiilor tehnico-economice pentru toate suprafeţele identificate cu surse de creştere a suprafeţei agricole şi arabile.
Termen: 01.III.1989 pentru suprafeţe restante din anul 1988 şi care nu au documentaţii tehnice; 30.VI.1989 pentru suprafeţe nou-identificate.
d) Asigurarea fondurilor de investiţii, utilajelor, materialelor şi a forţei de muncă necesare pentru amenjarea şi transformarea în arabil a tuturor terenurilor identificate.
Termen: eşalonat, conform planificării.
e) Recepţionarea imediată, conform normelor legale, a tuturor terenurilor amenajate şi transformate indiferent de suprafaţă şi predarea lor la unităţile productive, pentru a fi luate în cultură.
Temen: eşalonat până la 30.IX.1989
2. Pentru readucerea în circuitul producţiei vegetale şi lichidarea restanţelor la recuperarea şi redarea terenurilor ocupate cu obiective de investiţii, care la 31.XII.1988 erau de 15.021 de hectare, din care 12.677 hectare arabil. Ministerul Agriculturii şi titularii de investiţii împreună cu organele agricole judeţene şi întreprinderile de execuţie vor lua următoarele măsuri:
a) Se va acţiona cu toată hotărârea pentru ca întreaga suprafaţă restantă să fie amenajată în condiţii normale de fertilitate şi să fie predată unităţilor agricole cel târziu până la 30.IV.1989, pentru a putea fi luată în cultură în acest an. Comisiile de recepţie vor verifica la teren calitatea lucrărilor de amenajare, iar în cazul lucrărilor necorespunzătoare vor stabili măsuri şi termene de remediere.
Termen: 30.IV.1989
b) Ministerul Agriculturii, Direcţia Economică pentru Îmbunătăţiri Funciare şi Construcţii în Agricultură împreună cu Consiliul Naţional al Apelor şi celelalte ministere care au de recuperat circa 10.000 de hectare pe teritoriul judeţului Tulcea, în compensarea terenurilor agricole ocupate cu obiective de investiţii în alte judeţe, vor crea toate condiţiile şi vor urmări ca toate lucrările de amenajare să fie terminate, recepţionate şi predate unităţilor agricole în acest an.
Termen: 31.XII.1989
c) Pentru a evita în viitor diminuarea suprafeţelor agricole şi arabile prin amplasarea obiectivelor de investiţii, se vor respecta cu stricteţe prevederile Legii nr. 59/1974 cu privire la fondul funciar, emiţându-se avize şi aprobări pentru amplasamentele de noi obiective, numai în condiţiile când titularii de investiţii au lichidat restanţele din trecut şi au recuperat anticipat o suprafaţă echivalentă cu suprafaţa solicitată.
Termen: permanent
3. Pentru folosirea cu eficienţă maximă a fondului funciar, ridicarea potenţialului productiv al solului şi cultivarea întregii suprafeţe arabile, Ministerul Agriculturii împreună cu comitetele executive ale consiliilor populare, direcţiile generale judeţene pentru agricultură şi unităţile agricole de producţie vor acţiona cu toată hotărârea pentru aplicarea "Programului privind gospodărirea şi conservarea fondului funciar" adoptat la Plenara lărgită a Consiliului Naţional al Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Gospodăririi Apelor din decembrie 1988.
În acest scop se va acţiona pentru:
a) Elaborarea şi materializarea pe teren a proiectelor de organizare a teritoriului şi introducerea asolamentelor la 1.089 de unităţi agricole, care nu dispun de asemenea documentaţii.
Termen: 31.XII.1989
b) Acordarea asistenţei tehnice necesare pentru aplicarea întocmai a prevederilor din proiectele de organizare a teritoriului elaborate în perioada 1986-1988, la toate unităţile agricole urmărindu-se în principal:
- asigurarea stabilităţii teritoriale a unităţilor şi fermelor componente;
- stabilirea categoriilor de folosinţă a terenurilor agricole în funcţie de condiţiile pedoclimatice şi cerinţele economico-sociale;
- introducerea asolamentelor raţionale, cu sole de mărimi optime, care să asigure condiţii corespunzătoare pentru aplicarea unor rotaţii raţionale ale culturilor agricole;
- aplicarea de tehnologii diferenţiate de lucrarea solului în funcţie de calitatea acestuia şi de cerinţele culturilor respective;
- aplicarea lucrărilor pedoameliorative şi de prevenire şi combatere a eroziunii solului;
- distribuirea uniformă a apei pentru irigarea culturilor.
Termen: permanent
c) Îmbunătăţirea potenţialului productiv al solurilor afectate de unele procese de degradare şi aducerea lor la potenţialul normal de producţie prin efectuarea lucrărilor agropedoameliorative, cum sunt: curăţirea terenului de reziduuri nocive şi impurităţi; sacrificare, afânare adâncă şi subsol; corectarea reacţiei solului prin aplicarea de amendamente calcaroase; fertilizare cu îngrăşăminte organice.
Termen: permanent
d) Realizarea programului de prevenire şi combatere a eroiziunii solului şi generalizarea aplicării lucrărilor agrofitotehnice antierozionale pe toate terenurile în pantă, după modelul Staţiunii Perieni, experimentat în perimetrele etalon din fiecare judeţ care are terenuri în pantă.
Termen: permanent
e) Cultivarea de toţi deţinătorii a tuturor suprafeţelor agricole pe care le deţin în câmp, localităţi şi incinte proprii, cu respectarea strictă a prevederilor Legii nr. 59/1974 şi a indicaţiilor conducerii superioare.
Termen: permanent
f) Pentru cunoaşterea sistematică a întregului fond funciar al ţării se va acţiona pentru introducerea şi ţinerea la zi a cadastrului funciar şi înscria pe deţinători în registrul agricol. În acest scop se va efectua măsurarea terenurilor şi întocmirea planurilor şi registrelor cadastrale conform actelor normative.
Termen: conform programului.
g) Consiliul Naţional pentru Gospodărirea Unitară a Fondului Funciar împreună cu Biroul Executiv al Consiliului Naţional al Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Gospodăririi Apelor, Comitetul pentru Problemele Consiliilor Populare, consiliile populare judeţene şi al municipiului Bucureşti şi comisiile judeţene pentru gospodărirea unitară a fondului funciar vor acţiona pentru întărirea ordinii şi disciplinei în apărarea, conservarea, folosirea şi ridicarea potenţialului productiv al pământului, executând un control permanent şi exigent asupra modului cum se respectă legile ţării cu privire la fondul funciar şi vor lua măsuri ferme pentru folosirea şi gospodărirea raţională a fondului funciar.
Comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi ale municipiului Bucureşti, direcţiile generale agricole judeţene şi consiliile pentru gospodărirea unitară a fondului funciar vor analiza trimestrial modul de îndeplinire a sarcinilor cu privire la creşterea suprafeţei agricole şi arabile şi buna gospodărire a fondului funciar.
Termen: permanent
Arhivele Naţionale, Fond CC al PCR - Secţia Cancelarie, dos. nr. 35/1989
Citește pe Antena3.ro