x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din arhiva Ministerului de Externe Proteste împotriva comuniştilor bulgari

Proteste împotriva comuniştilor bulgari

10 Dec 2009   •   00:00
Nota Abasadei României la Sofia
Către Ministerul Afacerilor Externe
10 decembrie 1989, ora 8.00
Tovarăşului ministru Ion Stoian,


Măsurile adoptate de Plenara specială a CC al PCB, de la 8 decembrie, nu au fost primite cu satisfacţie nici de organizaţiile de opoziţie, nici de cei care susţin linia nouă hotărâtă de plenara din 10 noiembrie. Se acuză faptul că nu au fost scoşi din conducere, la toate nivelurile - inclusiv din apa­ratul de stat, precum şi din or­ganele locale - toţi aceia care se fac vinovaţi de situaţia din ţară. Plenara nu s-a pronunţat asupra pluralismului politic şi rolului PCB în societate. Conducerea este acuzată că tără­gănează pedepsirea celor vinovaţi din fosta condu­cere şi reabilitarea celor care au avut de suferit din cauza acesteia.

Ca urmare, la Sofia  şi în alte oraşe bulgare au avut loc ieri, 9.12.1989, mitinguri şi demonstraţii la care s-au formulat atacuri împotriva orându­iri­rii socialiste şi a PCB. S-a cerut în­locuirea lui Petăr Mladenov din funcţia de preşedinte al Consiliului de Stat şi înlocuirea lui cu Jelio Jelev - preşedintele Uniunii Forţelor Democratice din Bulgaria.

La mitingul care va avea loc azi, 10 decembrie a.c., această Uniune va veni cu noi cereri pe linia de mai sus. Conducerea bulgară a discutat cu organizatorii mitingului să-şi influenţeze demonstranţii ca să se abţină de la violenţă.

Uniunea organizaţiilor de opoziţie are în vedere ca în zilele de 11-12 decembrie - când se vor  desfăşura lucrările plenarei CC al PCR - să organizeze permanent mitinguri şi demonstraţii, pentru a exercita presiuni asupra conducerii partidului.
Vasile Pungan
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p. 420-421

×
Subiecte în articol: din arhiva ministerului de externe