x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Ambasadorul Apostol nu ştia nici o limbă străină

Ambasadorul Apostol nu ştia nici o limbă străină

02 Apr 2009   •   00:00
1. Din ancheta efectuată asupra lui Brucan Silviu, în data de 2 aprilie a.c., au rezultat următoarele:
a)
A reformulat punctele 3, 4 şi 5 din declaraţia dată în 31 martie a.c., în sensul că a renunţat la frazele cu conţinut provocator şi tendenţios.
La punctul 5 a menţionat, în plus, că este gata să acţioneze atât pentru aducerea la Bucureşti a unor înalţi demnitari occidentali, cât şi pentru influenţarea lor, în timpul vizitei, în favoarea intereselor politice externe ale statului nostru. A subliniat că înţelege să întreprindă aceste acţiuni în deplină concordanţă cu cele stabilite de factorii de condu­cere.

b) În cursul zilei, a fost angrenat în discuţii referitoare la Apostol Gheor­ghe, în ideea de a-l sensibiliza şi a-l determina să facă aprecieri negative la adresa acestuia. A evitat cu abilitate să avanseze în astfel de discuţii, singura remarcă mai răutăcioasă făcută fiind aceea că nu ştie dacă Apostol Gheorghe a absolvit liceul şi că este unul din ambasadorii români care nu ştiu o limbă străină.

c) Din comportamentul lui Brucan Silviu se desprinde concluzia că acesta se prezintă la anchetă deosebit de afectat în zilele când, la posturile de radio străine, nu se fac comentarii şi aprecieri cu privire la situaţia lui. De asemenea, deşi i s-au creat spaţii libe­re de timp, când putea să facă depla­sări pentru cumpărături sau mici plimbări, acesta nu a părăsit domici­liul de la data începerii anchetei şi până în prezent. Este evident că procedează intenţionat în acest mod, pentru a întări ştirile transmise de posturile de radio străine, potrivit cărora el ar fi arestat.
Faţă de această situaţie, pro­punem în zilele următoare să i se dea drumul de la anchetă la o oră când zona din apropierea locuinţei lui este intens circulată, fiind lăsat să se deplaseze pe jos.


2. În discuţiile purtate cu soţia sa, Brucan Silviu a făcut aprecierea că, în urma anchetei la care a fost supus până în prezent, este pe cale să înceapă să înţeleagă "de ce şi cum unii oameni sfârşesc prin a renunţa la toate".
În continuare, i-a spus că anchetatorii au reînnoit ameninţările la adresa lui, dar, datorită faptului că i-a fost luată declaraţia pe care a întocmit-o la domiciliu, "înseamnă că este o speranţă."


3. După sosirea la Bucureşti, Nicolae Mircea a comentat faţă de membrii familiei că factorii de conducere de la noul loc de muncă sunt oameni amabili care i-au promis că-i vor da o garsonieră.
În continuare, le-a împărtăşit im­presiile lui despre oraşul Călăraşi, care în totalitate sunt negative.
A rezultat că Nicolae Mircea se va prezenta la serviciu marţi, 4 aprilie a.c.
Nr. D-3/00184.816
Din...1989





1. Din ancheta efectuată asupra lui Brucan Silviu în ziua de 2 aprilie a.c., au rezultat următoarele:
a)
În cursul zilei i s-au luat mai multe declaraţii în care a făcut o serie de precizări cu privire la contribuţia lui Apostol Gheorghe, Bîrlădeanu Alexandru şi Mănescu Corneliu la redactarea unor puncte din scrisoarea celor şase. A reieşit că Apostol Gheorghe a fost cel care a formulat fraza în care se spune că "suntem conştienţi că lansând acest apel ne riscăm libertatea şi chiar viaţa" şi tot el a fost cel care a cerut să fie subliniate problemele siste­matizării satelor şi încetării exporturilor de alimente.
Brucan Silviu susţine că ideea din scrisoare ca partea privind politica externă să fie axată pe Europa i-a fost spusă de Apostol Gheorghe, dar bănuie că acesta a preluat-o de la Mănescu Corneliu sau Bîrlădeanu Alexandru.
Într-o altă declaraţie, referitoare la înţelegerea avută cu Apostol Gheor­ghe privind modul de difu­zare a scrisorii, recunoaşte că a convenit cu acesta asupra ideii de a o trimite în străinătate la ziare şi posturi de radio, inclusiv către cele ce au emisiuni în limba română. Îşi asumă răspunderea pentru faptul că nu l-a informat pe Apostol Gheor­ghe că se va folosi, în acest scop, de diplomaţi occidentali acreditaţi la Bucureşti şi de cele două canale ce le avea convenite cu BBC şi Associated Press.

b) Întrucât pe timpul anchetei a căutat să fie reluat în discuţie subiectul referitor la sprijinul ce şi l-ar putea aduce pentru promovarea unor interese ale ţării noastre în relaţiile cu SUA şi alte state, a dat o declaraţie în care susţine că poate preveni dintr-un factor negativ unul pozitiv. Ideea urmărită de el este aceea de a i se permite contacte cu persoane oficiale aflate în vizită în ţara noastră, cu ambasadorii occidentali acreditaţi la Bucureşti, ceea ce, în fapt, ar duce practic la reluarea vechilor activităţi sub o haină nouă.

c) Continuă să fie afectat de faptul că, în ultimele zile, posturile de radio occidentale nu au mai avut emi­siuni în care să se refere special la persoana sa.
Căutând să-i explicăm faptul că, în curând, va fi uitat de tot, Brucan Silviu a susţinut că ar fi o tăcere de moment determinată de polari­zarea atenţiei publice internaţio­nale de vizitele lui Mihail Gorbaciov în Cuba şi Anglia.

d) A cerut să i se permită să participe la înmormântarea lui Tudor Vornicu, pretinzând că i-a fost su­baltern şi se aflau în relaţii apropiate.
I s-a răspuns că, dat fiind faptele pe care le-a comis, nu poate primi o astfel de aprobare.
La remarca lui că înmormântarea respectivă ar fi un prilej de a se afla că el nu este arestat, i s-a spus că se ştie în cercuri largi de persoane acest fapt.


2. În discuţiile cu membrii familiei, Brucan Silviu şi-a exprimat nemul­ţumirea pentru faptul că este anche­tat de dimineaţă până noap­tea târziu, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.
Soţia lui Brucan Silviu a avut o discuţie cu ginerele ei, Nicolae Mircea, pe care l-a întrebat dacă a făcut vreo contestaţie în legătură cu mutaţia lui la Călăraşi. Acesta i-a răspuns că nu a făcut, deoarece nu are motiv. Din aceeaşi discuţie a reieşit că fiica lui Brucan Silviu, deşi nu vrea să se mai întoarcă la Televi­ziune, formal va face o contestaţie, sens în care urmează să consulte un avocat.
În cursul zilei, Nicolae Mircea a făcut o deplasare la Ministerul Educaţiei şi Învăţământului, de unde a luat un catalog cu proiecte tipizate pentru şcoală.
Nr. D-3/00184.221
Din 4 aprilie 1989


Document din volumul: Dosarul Brucan. Documente ale Direcţiei a III-a Contraspionaj a Departamentului Securităţii Statului (1987-1989), Iaşi, Editura Polirom, 2008, p. 534 - 538

×