x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Brucan reproşa miliţianului de la poartă că îi sperie oaspeţii

Brucan reproşa miliţianului de la poartă că îi sperie oaspeţii

02 Noi 2009   •   00:00

Strict secret Exemplar nr. 1
Ministerul de Interne Departamentul Securităţii Sta­tului
UM 0672/Bucureşti Nr. D/00484223 din 3.XI.1989
Către Direcţia a III-a (indicativ 311 NS)

Notă privind filajul obiectivului "Sergiu", efectuat în ziua de miercuri, 1 noiembrie 1989, între orele 0:00 - 24:00

Activitatea obiectivului
La ora 7:35 a plecat de acasă, a mers la magazinul alimentar din apro­piere, a stat la rând, a cumpărat lapte şi s-a întors acasă (ora 7:45).

A plecat din nou la ora 10:00. Avea cu el geanta de umăr maro. Din staţia ITB Cartierul Dămăroaia, s-a urcat într-un autobuz al liniei 331 şi s-a deplasat până la staţia N. Golescu, unde a coborât. De aici a continuat pe jos. A intrat în magazinul Comturist din Strada G. Péri. A ieşit după 5 mi­nute şi a mers la magazinul aceleiaşi întreprinderi din Strada Luterană. Întrucât acesta era închis pentru inventar, s-a întors şi a mers la magazinul Comturist din incinta Hotelului Athénée Palace, dar şi aici era închis pentru inventar.

În această situaţie, a revenit la ma­ga­zinul Comturist din Strada Gabriel Péri. De aici a făcut mai multe cumpărături, după care a plecat şi a mers în Piaţa Amzei. Din piaţă a cumpărat zarzavaturi de la pro­du­cători, apoi a privit în treacăt prin unele magazine din zonă şi a revenit în staţia N. Golescu.

Din această staţie s-a urcat într-un autobuz al liniei 331 şi a coborât la staţia Izbiceni. După coborâre a mers la centrul din apropiere, a cumpărat produse de panificaţie şi s-a îndreptat spre casă, unde a intrat la ora 11:55.

Între orele 12:00-12:10 s-a plimbat însoţit de câine pe (...).

A plecat din nou de acasă la ora 14:25. Era grăbit. S-a dus la magazinul alimentar din apropiere, a cumpărat pâine şi s-a întors acasă (ora 14:40).

Între orele 16:30-16:40 s-a plimbat însoţit de câine pe Strada Izbiceni până la Stadionul Biruinţa şi înapoi acasă.
La ora 17:10 a ieşit din curte, a mers la subofiţerul de miliţie din dispozitiv şi i-a spus următoarele: "Domnule! Cum să fac să-l aduc pe domnul Georgescu, vecinul de la nr. 65, până la mine ca să-mi repare boilerul? Vedeţi, numai din cauza voastră nu-mi pot rezolva anumite proble­me. Lumea se sperie când vă vede că staţi în poarta mea. Domnul Georgescu mi-a spus că se pricepe ca să-mi repare boilerul, dar îi este frică de voi şi nu vrea să aibă de-a face cu miliţia, pentru că a mai avut altă dată ne­cazuri şi nu vrea să-şi mai creeze asemenea probleme. În aceste con­diţii, ce să facă el cu boilerul defect? A plătit circa 35.000 de lei pentru instalaţia sa şi de trei săptămâni nu o poate folosi, întrucât de de la Co­o­pe­ra­­tiva Instalatorul, la care a apelat, (un anume Tănase) nu i-a trimis în acest răstimp pe nimeni ca să repare boy­lerul". A adăugat apoi că i-a ame­nin­ţat pe cei de la cooperativa amin­tită că-i va da la ziar. În schimb, a avut cuvinte de laudă la adresa lu­cr­ă­to­rilor de la ICRAL, care se ocupă de fundaţia casei sale, precizând că atitudinea lor este consecinţa măsurilor dispuse de CC al PCR în baza reclamaţiei pe care a adresat-o acestui organ. În acest context, a subliniat că persoanele de la Consiliul Popular al Municipiului Bucureşti, cărora a vrut să li se adreseze, nici nu au vrut să-l primească. În legătură cu primul aspect a lăsat să se înţeleagă ca subofiţerul din dispozitiv să nu-l le­gi­timeze pe Georgescu sau, alternativ, oricum să se facă că nu-l vede (în situaţia că ar accepta să vină la el) când intră la locuinţa sa.

Menţiune
La ora 8:20 la domiciliul obiectivului au venit cei trei muncitori de la ICRAL, cunoscuţi din filajul anterior. Între orele 11:20-11:30 a venit la domiciliul său şi a stat de vorbă cu lucrătorii de la ICRAL maistrul lor, Săbiescu Ion. Lucrătorii de la ICRAL au plecat la ora 14:30.
Comandantul unităţii (ilizibil) Şeful serviciului (ilizibil)
Strict secret Exemplar nr. 1
Ministerul de Interne Departamentul Securităţii Sta­tului
UM 0672/Bucureşti Nr. D/00484223 din 4.XI.1989
Către Direcţia a III-a (indicativ 311 NS)

Notă privind filajul obiectivului "Sergiu", efectuat în ziua de joi, 2 noiembrie 1989, între orele 0:00-24:00


Activitatea obiectivului
A plecat de acasă la ora 7:00 cu că­ru­ciorul şi butelia de aragaz. S-a oprit la centrul de butelii din Strada Omului şi a stat la rând. La ora 11:40 a venit Ştefi şi l-a înlocuit, iar el a plecat, oprindu-se la patiseria din apro­pierea locuinţei. De aici a efectuat o convorbire telefonică cu cooperativa Instalatorul. Convorbirea a durat aproximativ un minut. După aceasta a mers la domiciliu, unde a intrat la ora 11:55.
Între orele 12:00-12:10 a plimbat câinele pe Strada Izbiceni şi Stadionul Biruinţa.
La ora 13:05 a plecat de acasă şi a revenit la rând, unde a înlocuit-o pe Ştefi. La ora 14:10, după ce a schimbat butelia, s-a întors acasă, ora fiind 14:20.
La ora 15:45 s-a plimbat prin curte şi a discutat cu Ştefi, iar între orele
16:05-16:20 a efectuat unele treburi gospodăreşti. La ora 17:05 a plecat cu câinele până la Stadionul Biruinţa, de unde a revenit acasă la ora 17:12.

Menţiune
La ora 8:05 au venit doi muncitori de la ICRAL, cunoscuţi din filajul anterior, care au plecat la ora 15:20.
Comandantul unităţii (ilizibil) Şeful serviciului (ilizibil)
Document din volumul: Dosarul Brucan. Documente ale Direcţiei a III-a Contraspionaj a Departamentului  Securităţii Statului (1987-1989), Iaşi, Editura Polirom, 2008, p. 703-707

×
Subiecte în articol: din dosarele securităţii