x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Prima zi de libertate

Prima zi de libertate

09 Sep 2009   •   00:00
Raport informativ
În urma discuţiilor purtate în ziua de 09.09.1989 cu lt. mj. Mihăilă Ma­rian, referitoare la ultima conversaţie pe care a avut-o cu deţinutul Iuga Dumitru, înaintea punerii lui în libertate, mi-a relatat.

Deţinutul Iuga Dumitru inten­ţio­nează ca în ziua următoare să înceapă să viziteze capitala, în mod special noul centru civic cu "Casa Republicii", cât şi tronsonul doi şi trei al metroului bucureştean, timp de o săptămână.

După aceea, timp de două săptă­mâni, va merge la fratele său în loca­litatea Topoloveni, "pentru re­facere", perioadă în care va studia noile in­venţii tehnice în domeniul electro­ni­cii, pentru a putea face faţă noii "revo­luţii" tehnice.

Doreşte să se angajeze, dar aspiră la o angajare "deosebită", pentru a-şi profesa meseria.

De asemenea, să pună la punct activitatea profesională a celor două fete ale sale, în ceea ce pri­veşte în­ca­drarea în câmpul muncii, cât şi func­ţiile pe care le ocupă în întreprinderi­le unde îşi desfăşoară activitatea.

La întrebarea ofiţerului, dacă o să mai vină în penitenciar, deţinutul afir­mă că: "Am trecut prin multe pro­bleme, mai ales în ultima pe­rioadă de timp, dar...".
Semnează plutonier (indescifrabil).



Redat din limba română
Strict secret Postul nr. 7
Exemplar unic Nr. file 1 Maior Zbârlea Gheorghe Nr. 001 din 09.09.1989
"Iorgu" 08.09.1989

În prezenţa deţinutului Ionescu Gheorghe şi a deţinutului Gîrju, obiec­t­ivul afirmă că în penitenciarul Aiud a reuşit să ia legătura cu deţi­nutul Eremia Traian, în prezent în acelaşi penitenciar, cu ocazia scoaterii la curtea de plimbare, camerele fiind apropiate.
Susţine că Eremia Traian este des­cendent legionar, condamnat CSS pentru propagandă ostilă so­cietăţii noastre, cu care a stabilit ca, după pu­nerea în libertate, să se întâlnească la Sibiu sau în luna noiembrie în Bu­cu­reşti, după ce vor lua legătura în prealabil prin telefon.
Red. MG/09.09.1989



Republica Socialistă România
Strict secret Ministerul de Interne Exemplar unic
Departamentul Securităţii Statului Serviciul independent de filaj
Nr. DI/00198244 SMB Serviciul 110

Notă privind filajul numitului Iuga Dumitru "Iorgu" domiciliat în B-dul Bucureştii Noi, nr. 58, sc. A, et. II, efectuat în ziua de 09.09.1989 de la ora 12:20 până la ora 6:00 din ziua de 10.09.1989.

Activitatea obiectivului
La ora 12:20, "Iorgu" a ieşit de la Penitenciarul Jilava având o sacoşă asupra sa, moment în care a fost luat în filaj. A mers până în staţia ITA Fa­cultativă unde a aşteptat circa 15 mi­nu­te până la venirea autobuzului 171, în care s-a urcat. Cu acesta a călătorit până la staţia ITB "Gara Progresul", unde a co­borât. După cobo­râre, a mers la un chioşc de unde şi-a cum­părat bilete ITB, apoi s-a urcat în tram­vaiul 12. Cu acesta a călătorit până la staţia ITB Gara Basarab unde a coborât; a traversat pasarela Ba­sarab şi din staţia ITB N. Titulescu s-a urcat în tramvaiul 24. Cu acesta a călătorit până la staţia ITB Pajura, apoi a mers pe B-dul Bu­cureştii Noi şi la ora 14:20 a intrat la Circa de Miliţie.

La ora 14:27 "Iorgu" a ieşit de la circă, a mers pe jos pe B-dul Bu­cu­reştii Noi şi la ora 14:30 a intrat la domiciliu având sacoşa la el.
Până la ora 6:00 din ziua de 10.09.1989 "Iorgu" nu a mai plecat de la domiciliu.

Menţionăm că pe traseul parcurs, obiectivul părea dezorientat, privea cu interes în jurul său la pietoni şi în mediul înconjurător.
Filajul continuă.
Şeful serviciului (indescifrabil)
Extras din dosarul de urmărire informativă a lui Dumitru Iuga, provenit din arhiva CNSAS

×
Subiecte în articol: din dosarele securităţii