x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Ungaria, alarmată de valul refugiaţilor

Ungaria, alarmată de valul refugiaţilor

08 Dec 2009   •   00:00

REL: Buletin de ştiri, ora 17:00: "30.950 de refugiaţi au sosit în ul­timii doi ani în Ungaria. Şeful Comisiei interministeriale maghiare pentru problema refugiaţilor, Zoltán Gall, a afirmat că peste jumătate din refugiaţi sunt de origine etnică maghiară, cifra re­fu­gia­ţilor fiind în creştere.

 Zoltán Gall a mai afirmat că majoritatea refugiaţilor din România s-au stabilit în Ungaria. Numai 2.709 au plecat în alte ţări, iar 540 s-au repatriat. Unui număr de 2771 de refugiaţi li s-a respins din diferite motive ce­rerea de a se stabili în Ungaria.

Demnitarul de la Budapesta este de părere că în rezolvarea cererilor refugiaţilor din România nu ar trebui făcute discriminări datorită originii etnice, dar nu ar trebui să se permită ca fluxul acestora să creeze tensiuni sociale.

În luna octombrie, Zoltán Gall afirmase la o reuniune la Geneva că Un­garia are de făcut faţă unor condiţii economice grele, printre care şi lipsa de locuinţe. Iar dacă exodul din România va continua, s-ar putea ivi grave pro­bleme sociale şi econo­mice."
Arh. SRI, Fond D, Dosar 11345, Vol. 5, p. 467)
Din volumul "E un început în tot sfârşitul. Culegere selectivă din programele radiodifuzate în zilele de 17-25 decembrie 1989", Editura Casa Radio, Bucureşti, 1998, p. 26

×
Subiecte în articol: din dosarele securităţii