x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnale personale Jurnale personale: 17 Martie 1989

Jurnale personale: 17 Martie 1989

17 Mar 2009   •   00:00

Zi bramburită. Ascultat scrisoarea lui Dan Deşliu, foarte dură: "absurdul multilateral dezvoltat", Preşe­dintele, care-şi închipuie că e "proprietarul" întregii ţări.



Îi recunosc tonusul şi verva din intervenţiile la Consiliul Uniunii, care nu difereau prea mult, dar, e drept, nici nu erau date publicităţii apoi. Aflu despre o scrisoare similară a lui Mircea Dinescu şi de interviul din Liberation, care se va difuza. Încolo, ştiri proaste: toţi cei şase ar fi arestaţi pur şi simplu. Alţi foşti demnitari din timpul lui Gheorghiu-Dej, sever supra­vegheaţi, cu miliţian la poartă, ca Doina Cornea, care-l avea de mult. La Bucureşti, o şedinţă extraordinară a Biroului – poate ca să fixeze strategia represiunii? Unii speră în mod ne­bunesc că la şedinţă C. va întâmpina rezistenţă. Aş!
Mircea Zaciu, Jurnal IV, Bucureşti, Editura Albatros, 1998, p. 430

Ieri şedeam la restaurantul/cantina U.S. cu Pleşu, Liiceanu, Şt. Bănulescu, Regman, Sorin Dumi­trescu. Deşliu iese, chemase un taxi. După câteva minute se în­toarce furios, vânăt. Se opreşte între mese şi strigă: "Am fost atacat de Securitate în curtea U.S. Mi s-a smuls geanta de un agent. Am fost lovit..." etc. Adaugă epitete: mârşavă, brutali, ticăloşi. Lumea a tăcut, l-a ascultat. Când a terminat de vorbit (a vorbit perfect, nici un cuvânt în plus, are şi o voce răsu­nătoare, joasă, zice S.D.), tăcerea a continuat. Abia după câteva mi­nute bune, clienţii au început iar să vorbească. D.D. declara că se ducea la Silviu Brucan.
Noi, la masă, ne întrebam (în veşnica noastră psihoză a supra­vegherii) dacă suntem ascultaţi şi dacă a spus cumva la masă unde se duce. Sau dacă ştiau mai de mult că acolo merge. După scrisoarea celor şase, care a făcut o vâlvă extraordinară, toată lu­mea numai despre asta vorbeşte, este o surescitare în aer. Normal (dpdv MI) să fie supravegheaţi, urmăriţi, anchetaţi toţi cei care au legături cu autorii. Modelele gangs­tereşti, astea nu-s un lucru nou în arsenalul poliţiei.
Vorbesc cu Dinescu aparte despre scrisoarea pentru Havel. I-o las. El zice că, la o adică, o sem­năm numai noi doi. Îi zic că bulgarii au semnat peste o sută. Di­nescu se uită spre cantină şi zice: «Cu ăştia vrei să faci ceva?».
O campanie de discreditare a celor şase a început. Deocamdată, fiul unuia dintre ei, Răceanu, este acuzat de spionaj într-un comunicat al Procuraturii, tipărit de toate ziarele şi citit la radio-tv. Discre­ditarea adversarului este o veche metodă politicianistă bucureştea­nă; în loc de dialog şi înfruntare făţişă a chestiunilor ridicate de scrisoare, se arată, se insinuează, că (scrisoarea) vine de la oameni care nu au căderea, dreptul să facă afirmaţiile, judecăţile din scri­soare. Şi, printr-un paradox, insi­nuarea nu e lipsită de fond. C. Pârvulescu este un stalinist, ca şi Apostol. Bâr­lădeanu la fel. Brucan la fel. Mănescu face excepţie. Mi­litar în anii ’50, carieră diplomatică după 1960, adus de I.G. Maurer, cu care juca tenis. Partea slabă a acestor tipi este că au avut putere, au bolşevizat România, au început să sape această formidabilă groapă în care ne-am scufundat. Şi acum, după certurile de familie, repro­şează propriilor lor creaturi gre­şelile ale căror premise ei le-au pus în anii ’40-’50. Desigur, o parte s-au făcut remarcaţi în anii ’60 prin ruperea de Moscova, printr-o poli­tică ce ţintea, se pare – nimic nu e sigur – o reformare a societăţii (des­centralizare) etc.
O afacere încurcată. Oricum, curajul trebuie apreciat, ca şi vigoarea politică a acestor oameni bătrâni. Îmi amintesc o spusă a lui Hruşciov: «Te poţi resemna cu ori­ce, cu lipsa femeilor, cu abţinerea de la băutură, dar nu poţi suporta lipsa puterii».
Stelian Tănase. Acasă se vorbeşte în şoaptă. Jurnal & dosar din anii târzii ai dictaturii, Bucureşti, Editura Compania, 2002, p. 70-74


Foarte ingenioase "jongleriile" critice ale lui Poantă, ingenioase, dar neconvingătoare. Adoră să-şi facă un merit din a prezenta favo­rabil, într-un stil dezinvolt neologistic, diverşi reprezentanţi ai me­dio­crităţii literare.
Victor Felea, Jurnalul unui poet leneş. Ianuarie 1955 – martie 1993, Ediţie îngrijită de Lidia Felea, Bucureşti, Editura Albatros, 2000, p. 721


Parcă din lene, parcă din superstiţie, parcă din laşitudine – n-am mai scris aici de peste o lună şi jumătate. De-abia ieri mi s-a scos ghipsul. Cum am (n-am) trăit?
Nina Cassian, Memoria ca zestre. Cartea a III-a, 1985-2005, Bucureşti, Institutul Cultural Român, 2005, p. 85

×
Subiecte în articol: jurnale personale