x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 25 noiembrie 1989

25 noiembrie 1989

de Ilarion Tiu    |    25 Noi 2009   •   00:00

Se strângea laţul în jurul lui Nicolae Ceauşescu. După căderea lui Honecker şi Jivkov, liderul antireformist de la Praga, Milos Jakes, a fost nevoit să se retragă de la pu­te­re. În acest timp, presa românească era "doldora" de nonştiri privind "succesele în muncă" (pe hârtie).


A CĂZUT ŞI MILOS JAKES
După încheierea Congresului al XIV-lea, Nicolae Ceau­şescu ar fi avut toate motivele să se considere un lider împlinit - fusese reales în funcţia de secretar ge­ne­ral, iar o adunare populară de 120.000.000 de oa­meni îl omagiase îndelung. Spre seară însă, de la Praga, a venit o veste îngrijorătoare - Milos Jakes a fost în­lo­cuit din funcţia de secretar general al comuniştilor cehi cu un anume Karel Urbanek, activist de rang inferior. Ceauşescu a refuzat să vadă "revoluţia de catifea" care se desfăşura la Praga, trimţându-i la 25 noiembrie o telegramă lui Urbanek, în care-l "felicita cordial" şi îşi arăta dorinţa de a se conti­nua "bunele relaţii" dintre cele două partide şi popoare.
"În numele Comitetului Central al Partidului Comunist Român şi al meu personal vă adresez, cu prilejul alegerii dumneavoastră în funcţia de secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist din Cehoslovacia, calde felicitări şi urări de noi succese în edificarea socie­tăţii socialiste. Folosesc acest prilej pentru a releva cu satisfacţie evo­­luţia ascendentă a raporturilor de strânsă prietenie, solidaritate şi colaborare multilaterală dintre Partidul Co­mu­nist Român şi Partidul Comunist din Cehoslovacia, dintre Re­pu­blica Socialistă România şi Repu­blica Socialistă Cehoslovacă, spre binele popoarelor noastre, a construcţiei socialiste între cele două ţări".


MESAJ PROTOCOLAR DE LA SOFIA
Urmând exemplul lui Mihail Gorbaciov, Petăr Mladenov, noul lider al comuniştilor bulgari, a fost reţinut în felicitări în telegrama pe care i-a trimis-o lui Nicolae Ceau­şescu cu ocazia realegerii în fruntea PCR.
Cuvintele de laudă de altădată au fost înlocuite cu formule proto­co­­lare: "Stimate tova­răşe Ceau­şes­cu, în numele Comitetului Central al Partidului Comunist Bulgar şi al meu personal, vă adresez feli­citări cu prilejul ale­­gerii dumnea­voastră în funcţia de secretar ge­neral al Partidului Co­munist Ro­mân. Sunt convins că şi în viitor Partidul Comunist Bulgar şi Partidul Comunist Român vor acţiona la fel de activ pentru în­tărirea, în conti­nuare, a prieteniei româno-bulgare, în intersul păcii şi socialismului în lume".

ECONOMII LA CIANURĂ ŞI FORMOL
Chiar dacă se încheiase Congresul, continuau raportările privind "succesele în producţie". Respon­sabilii Întreprinderii Chimice din Cluj au anunţat că, prin îmbu­nătăţirea tehnologică de fabricaţie a Trilonului B concomitent cu creşterea randamentului de transformare a materiilor prime, nu­mai în luna noiembrie chimiştii urmau să obţină o economie de 50 tone cianură de sodiu, 30 de tone formol şi 25 de tone acid sulfuric.
În urma asimilării în fabricaţie pe baza cercetărilor proprii a sărurilor PA ale acidului EDTA, necesar industriei medicamen­telor, sintezelor organice fine, reactivilor pentru analize chimice, importul urma să fie redus cu 100.000 de dolari.
Unitatea se putea mândri că în primele două decade ale lunii noiembrie se înregistrase o economie zilnică de 5.000 KWh energie electrică la electroliza de potasiu prin reglarea distanţelor interpolare la celulele de electroliză şi asigurarea concentraţiei optime la săruri, iar prin re­condiţionarea unor piese de schimb, peste plan, bineînţeles!, necesare reparaţiilor şi reviziilor la instalaţia de electroliză, costurile acestor lucrări au fost reduse cu peste 100.000 de lei.


ANGAJAMENTE PRIVIND DEPĂŞIREA PLANULUI
La fel de eficienţi erau şi muncitorii de la Antrepriza de Cons­trucţii-Montaj ai Regionalei de Căi Ferate Braşov, care, prin vocea Mariei Ghiţă (secretar al comitetului de Partid pe antrepriză), anun­ţau că realizaseră înainte de termen planul de patru ani. Angajamentul colectivelor conduse de ing. Octavian Ionescu (şeful brigă­zii de construcţii-montaj nr. 1), ing. Valentin Stoinescu (şeful brigăzii de reparaţii linii) şi ing. Ion Stoica (şef secţie utilaje de construcţii, transporturi şi producţie industrială) era de a realiza până la finele celor patru ani din cincinal o producţie globală su­plimentară de peste 30.000.000 de lei.


PERFORMANŢE LA EXPORT

"Activitate patriotică" au raportat şi angajaţii de la Întreprin­derea "Ambalajul metalic" din Ti­mi­­şoara, care au anunţat de­pă­şirea planului anual la export. Performanţa a fost rea­lizată pe seama perfecţionării organizării şi modernizării proceselor de pro­ducţie, o diversificare a fabricaţiei concomitent cu ridicarea parametrilor tehnici şi calitativi ai produselor. Faptul a condus şi la ie­şirea tot mai competitivă la export pe relaţia devize conver­tibile.
Competiţia muncii a înscris rezultate demne de consemnat - tocmai fusese expediată unei fir­me din Irak ultimul lot de suveici, în baza celui mai im­portant contract de export al întreprinderii pe 1989. Onorarea în avans a co­menzii suplimentare a consemnat depă­şirea cu 23% a planului anual de export al întreprinderii.


NOI INSTALAŢII DE MULS LA BIDON
Colegii de la Întreprinderea Me­ca­nică pentru Agricultură din Timişoara au raportat şi ei "noi suc­cese", de asemenea, în depă­şirea planului. Aici, producţia-marfă excedentară se ridica la 10.000.000 de lei.
Performanţa a fost obţinută prin realizarea a 32 de maşini moderne de recoltat mazăre, 41 de maşini de strâns furaje, 45 de instalaţii de muls la bidon, precum şi utilaje pentru abatoare de păsări şi iepuri, în va­loare de peste 3.000.000 de lei. Secţiile uzinaj şi lăcătuşerie, prin ini­ţiativele unor membri ai PCR precum Dumitru Crăciunescu (mun­citor), Nicolae Dragomir (ma­is­tru), ing. Nicolae Bogdan constituiau, pentru activiştii care fă­ceau raportările, "un exemplu mobilizator de implicare în fapte de muncă deosebite".

×
Subiecte în articol: jurnalul zilei