x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 3 septembrie 1989

3 septembrie 1989

de Ilarion Tiu    |    03 Sep 2009   •   00:00

În pregătirea "Săptămânii economiei", Casa de Economii şi Consenaţiuni anunţa lansarea unui concurs de grafică pe tema: "Avantajele economisirii la CEC". Dinamo Bucureşti a câştigat Cupa României la polo. În localitatea Strunga (jud. Iaşi) s-a desfăşurat sărbătoarea folclorică "Trandafir de la Moldova".


CONCURS DE GRAFICĂ ORGANIZAT DE CEC

CEC, în cola­borare cu Uniunea Artiştilor Plastici (UAP), a lansat concursul de realizare a unor afişe pentru cea de-a XXI-a ediţie a competiţiei "Avantajele economisirii la CEC", care se des­fă­şura în cadrul evenimentului "Săp­tă­mâ­na economiei". Se aştepta participarea cât mai multor con­curenţi, indiferent dacă erau sau nu membri ai UAP. Pentru cele mai bune afişe, CEC-ul acorda următoarele re­compense: Premiul I - un libret de economii cu do­bân­dă cu o depunere de 5.000 de lei; Premiul II - un libret de economii cu dobândă cu o depunere de 3.500 de lei; Pre­miul III - un libret de economii cu dobândă cu o de­pu­nere de 2.000 de lei; două menţiuni constând în librete de economii cu dobândă cu o depunere de 1.500 de lei.


FINALA CUPEI ROMÂNIEI LA POLO
Dinamo Bucureşti a câştigat Cupa României la polo pe apă, competiţie organizată sub genericul "Daciadei". Sportivii Ministerului de Interne i-au avut adversari, în ultimul act al competiţiei, pe poloiştii de la Steaua Bucureşti, învingându-i cu scorul de 9-8 (1-3, 4-3, 4-0, 0-2).


UTC-IŞTII, LA RAPORT!
După anivesarea "revoluţiei de eliberare socială şi naţională" de la 23 august 1944, muncitorii şi ţăranii patriei aveau obligaţia să raporteze în ce măsură şi-au achitat angajamentele luate pentru "cinstirea" acestui eveniment. UTC-iştii clujeni, în număr de 45.000, nu au fost cu nimic mai prejos! Astfel, tinerii muncitori de la IMMR "16 Februarie" efectuaseră, în timpul liber, reparaţii la instalaţiile de răcire ale locomotivelor Diesel hidraulice de 700 cai putere, în valoare de 60.000 de lei. Colegii din Întreprinderea "Tehnofrig" ocupau şi ei un loc fruntaş în "marea competiţie utecistă" - 400 dintre ei executaseră, tot în timpul liber, lucrări de finalizare, înainte de termen, la maşina de spălat sticle. "O puternică efervescenţă" în activitatea UTC-iştilor se remarcase şi la Întreprinderea "Carbochim", unde 70 de tineri de la secţia abrazivi de suport fabricaseră 120 de benzi fără sfârşit, în valoare de 120.000 lei.


"TRANDAFIR DE LA MOLDOVA"

În localitatea Strunga (jud. Iaşi) s-a desfăşurat Sărbătoarea folclorică interjudeţeană "Trandafir de la Moldova", aflată la a XXIII-a ediţie. S-au prezentat ansambluri folclorice din localităţi a 17 judeţe: Craiova, Dăbuleni - Dolj, Câmpulung Muscel, Râşca, Horodniceni - Suceava, Floreşti, Stoeneşti - Giurgiu, Călăraşi, Medgidia, Cernavodă - Constanţa, Mediaş, Buneşti - Cluj, Caracal, Grupeni - Brăila, precum şi mai multe formaţii din judeţele Vaslui şi Iaşi.


COVOARE ORIENTALE LA BĂILEŞTI
La Cooperativa Meşteşugărească "Victoria" din Băileşti (jud. Dolj) au fost finalizate lucrările de amenajare a unei noi secţii de covoare orientale, unde urmau să lucreze 30 de persoane. În acest fel, volumul de produse exportate de respectiva cooperativă sporea cu peste 10%. Erau în construcţie noi ateliere de plăpumi, iar la parterul blocului A3, de pe strada Victoriei, secţii de croitorie, bijuterie, ceas-optică, tricotaje şi încadrări tablouri.


REPARAŢII DE ULTIM MOMENT LA UNITĂŢILE DE ÎNVĂŢÂMÂNT
În vederea apropierii noului an şcolar, reparaţiile la clădirile şi anexele unităţilor de învăţământ erau pe ultima sută de metri. Spre exemplu, la Liceul Agroindustrial Holboca (jud. Iaşi) se lucrase încă din prima zi de vacanţă în sălile de clasă, cămine, ateliere şi cantine, efectuându-se reparaţii, lambrisări, lucrări de gospodărire şi înfrumuseţare. La raport a ieşit directorul instituiţiei, Neculai Barbărasă, care a declarat că s-a acţionat pentru aprovizinarea cantinei, construirea unui beci pentru depozitarea corespunzătoare a proviziilor, a fost organizată o gospodărie anexă, în vederea asigurării cărnii necesare.
La liceul pedagogic "C. Negruzzi", tot din Iaşi, eforturile conducerii au fost asemănătoare, precum şi la cel agroindustrial Podu Iloaiei, la şcolile nr. 4 şi 33 din Iaşi, la cele din Focuri, Luncaşi (Hălăuceşti), Belceşti, Şipote, unde s-a lucrat la efectuarea de reparaţii capitale.
Inspectorii şcolari au găsit însă şi unele lipsuri, cum ar fi în comuna Scânteia, unde reparaţia capitală a şcolii din localitate nu se încheiase. La cele cinci şcoli din comuna Leţcani lucrările de construcţii, reparaţii şi de gospodărire erau în stadii diferite, în unele cazuri necoespunzătoare. Probleme erau şi la şcoala cu clasele I-X din Podu Iloaiei, unde pregătirile nu erau încheiate. Acolo se impunea terminarea aprovizionării cu combustibil, repararea bazei frescei exterioare, aflată în degradaé, actualizarea "propagandei vizuale", cu "mai multă grijă ca până acum atât în privinţa calităţii materialelor, cât şi a modului de expunere.


EXPOZIŢIE DE PICTURĂ NAIVĂ
La "Centrul de Creaţie şi Cultură Socialistă «Cântarea României» pentru Tineret" din Craiova s-a deschis expoziţia de pictură a artistului plastic amator C. Boiangiu. Acesta se afla la a VI-a expoziţie personală, prezentând 27 de lucrări: portrete, peisaje, naturi statice, flori.

×