x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 30 septembrie 1989

30 septembrie 1989

de Alexandra Zotta    |    30 Sep 2009   •   00:00

Românul Francisc Vastag a cucerit aurul la Cam­pio­natul mondial de box. La Montevideo s-au discutat pla­nuri de cooperare economică între România şi Uru­guay. O nouă pârtie pentru sporturi de iarnă, dotată cu teleschi, la Aninoasa. Unităţile legumicole din ţară raportau producţii-record la ardei gras şi la mazăre.


COMISIE MIXTĂ ÎN URUGUAY
La Montevideo (Uruguay) s-au desfăşurat lu­crările primei sesiuni a Comisiei mixte româno-uruguayene. S-au analizat fluxurile comerciale şi s-a vorbit despre dezvoltarea unei cooperări eco­nomi­ce bilaterale. Şeful delegaţiei române, Nicolae Andrei, adjunct al ministrului Comerţului Exterior şi Cooperării Economice Internaţionale a avut în­tâlniri de lucru la conducerile ministerelor re­laţiilor externe, economiei şi finanţelor, industriei şi energiei, turismului, transportului şi lu­crărilor publice.


AUR LA BOX PENTRU ROMÂNIA
La sala "Olimpiski" din Moscova a avut loc prima reuniune a finalelor Campionatului mondial de box, printre învingători nu­mă­rându-se şi sportivul român Francisc Vastag (categoria semimijlocie), care a obţinut me­dalia de aur, după ce l-a întrecut, la puncte, pe Siegfried Mehnert (RD Germană), de două ori campion european.


PRODUCŢII-RECORD LA LEGUME

Din datele oferite de organele judeţene de specialitate şi publicate în Scînteia rezulta că planul de livrări de legume la fondul de stat prevăzut până la sfârşitul lunii fusese îndeplinit de unităţile constănţene în proporţie de 92% la tomate, 230% la ardei gras şi 114% la ceapă. Una dintre cele mai importante unităţi agricole ale judeţului, Asociaţia Economică de Stat şi Cooperatistă Legumicolă M. Kogălniceanu, avea în folosinţă 892 hectare teren arabil, în totalitate irigat, din care 445 erau cultivate cu legume, 230 hectare erau destinate producţiei de seminţe de legume. Producţia-record raportată de acestă unitate era cea de mazăre - 2.680 tone. În perioada următoare, era planificată recoltarea la varză şi rădăcinoase.


ÎNTREPRINDERI MODERNIZATE
La întreprinderea de Ventilatoare din Ca­pitală, conform declaraţiilor Liviei Başturescu de la serviciul plan, de la începutul anului se obţinuse un spor al productivităţii muncii de 4.545 lei pe lucrător. S-au diminuat cheltuielile materiale cu 0,4 lei la 1.000 lei producţie marfă. Toate acestea datorită începerii programului de modernizare. După luarea tuturor măsurilor prevăzute în program se estima că avea să se realizeze o producţie suplimentară de 35 milioane lei, reducerea cu 7,5 milioane lei a cheltuielilor totale, economii de 300 tone metal.


MINERI CAMPIONI LA TIR CU ARCUL
Minerii români nu înregistrau succese numai la producţia de cărbune, ci şi la competiţiile sportive. Mina Aninoasa dispunea de o puternică asociaţie sportivă. "Oamenii subteranului" erau unii dintre cei mai buni spor­tivi la tirul cu arcul, membri ai formaţi-ei-campioană naţională. Echipa de juniori de la "Minerul" Aninoasa, formată din Daniel Bogdan, Rocco Furdui şi Florin Ignat, a parti­cipat la Campionatul naţional al seniorilor, unde a obţinut medalia de bronz. Tot cu me­dalia de bronz a fost răsplătită şi formaţia com­pusă din Elena Gheorghe, strungar la mi­na Aninoasa, Madilina Lungu şi Claudia Ceasovan. Dumitru Jega a ocupat locul al III-lea la Campionatele naţionale de seniori. Ute­ciştii minei se aflau în faza de finalizare a unei pârtii dotate cu teleschi. Pârtia, în lungime de 700m, avea o pantă cuprinsă între 10-30 de grade şi pe anumite porţiuni înclinarea depă­şea 40 de grade.Teleschiul era dotat cu 50 de aparate şi acoperea o lungime de 423 m.


NOUTĂŢI DE... ANTICARIAT
Informaţia Bucureştiului anunţa apariţia pe piaţă a unor piese importante pentru colecţionari. Anticariatul din Calea Victoriei nr. 44-46 scotea la vânzare două exemplare de carte veche: "Istoria Moldovei pe timp de 500 de ani", scrisă de postelnicul Manolachi Drăghici, tipărită la Iaşi în 1857, şi prima ediţie din "Poesii" de Grigore Alexandrescu, apărută la Bucureşti în 1838. Tot aici, cei interesaţi puteau consulta întreaga colecţie pe anul 1877 a ziarului "Războiul", "veritabilă cronică a războiului de independenţă".


RADIOTELEVIZIUNEA ROMÂNĂ LA ATENEU

Ateneul Român prezenta, în­cepând cu ora 18:30, un concert deosebit susţinut de orchesta simfonică, orchestra de studio, corul (condus de Aurel Grigoraş) şi corul de copii (îndrumat de Eugenia Văcărescu-Necula) ale Radioteleviziunii Ro­mâne. În prima parte a programului au fost interpretate lucrări de Iosif Ivanovici (valsuri, polci, mazurci, etc.), iar în partea a doua pianista Mihaela Ursuleasa a fost solista Concertului nr. 9 pentru pian şi orchestră de Mozart. La numai 11 ani, Mihaela Ursuleasa a fost laureată a Festivalului Naţional "Cântarea României", deţinea "Lira de aur" şi a fost premiată la Concursul internaţional de pian de la Sigalia (Italia).


CALCULATOARE LA RECEPŢIE
Complexul hotelier "Bucureşti", aparţinând ITHRB, a trecut, în premieră naţională pentru reţeaua de profil, la "sistemul de gestiune hotelieră în timp real". Motiv de mândrie era şi că în cursul anului fuseseră implementate 20 de aplicaţii, cuprinzând aproape toate domeniile (pregătirea tehnică, programarea, lansarea şi urmărirea producţiei culinare, aprovizionarea tehnico-materială şi desfa­cerea produselor, operaţiile financiare şi de contabilitate, activităţile de turism sau ges­tiunea hotelieră).
15 ciberneticieni şi analişti con­duşi de in­ginerul Cătălin Victor reuşiseră performanţa menţionată. "Sistemul de gestiune hotelieră în timp real" urma să fie extins şi la celelalte uni­tăţi de lux, precum "Athenee Palace", "Do­ro­banţi", "Flora", "Ambasador" şi "Lido".

×