x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special În '89, Mihai Trăistariu era popular la propriu

În '89, Mihai Trăistariu era popular la propriu

de Catalina Iancu    |    24 Iun 2009   •   00:00
În '89, Mihai Trăistariu era popular la propriu
Sursa foto: Arhiva personală Mihai Trăistariu/

În vara lui '89, Mihai Trăistariu era elev în clasa a VII-a la Şcoala nr. 4 din Piatra Neamţ. A participat la ediţia din acel an a Cântării României, dar nu în calitate de solist, ci... la dansuri populare!



"Era o perioadă când toţi elevii, vrând-nevrând, îşi sacrificau vacanţele de vară să-i facă pe plac Partidului Comunist. Din ce ştiam noi atunci, erau selectaţi copii din toată ţara. Era ca o competiţie naţională. Cei mai buni dintre cei mai buni în toate domeniile.

Practic eram cam forţaţi să luăm parte la astfel de manifestări. Ne chinuiau şi ne chemau de dimineaţa până seara la repetiţii, îmbrăcaţi în salopete roşii, galbene sau albastre. Trebuia să for­măm steagul României din trupurile noastre. Eram cu miile pe stadion! Totuşi... nu era chiar atât de rău. Legam prietenii, povesteam", îşi aminteşte Mihai.

În vara lui 1989, în oraşul lui natal, la Piatra Neamţ, s-a dat marea strigare. Pe stadionul din localitate s-a strâns lume câtă frunză şi iarbă! S-a făcut inclusiv o preselecţie pentru dansuri populare. Printre prichindeii aduşi cu voia sau fără voia lor s-a numărat şi Mihai Trăistariu.

"Câţiva dintre noi eram sătui de stat în picioare şi de făcut «nimic» 12 ore pe zi!
Ne-am înscris şi ne-au selectat. Măcar învăţam şi noi să dansam! A fost... interesant. În loc să stăm în tribune degeaba şi să facem va­luri cu mâinile, stăteam în mijlocul stadionului, eram mult mai importanţi! Dansam îmbrăcaţi în costume populare", spune artistul.

În privinţa partenerului sau a partenerei era în felul următor: nu-i pentru cine se potriveşte, e pentru cine se nimereşte! Aşa că Mihai s-a ales cu o parteneră din oficiu. De fapt, chiar mai multe. "Practic schimbam mai multe partenere în timpul dansului", precizează interpretul. Dar nu-şi mai aminteşte cine erau fetele respective, căci... n-au dansat decât o vară!

Trăistariu a învârtit şi hora, s-a prins în joc şi la perechi, însă nu prea s-a prins cum era cu paşii. "Nu m-am priceput niciodată la dans, însă când sunt mulţi... puterea creşte. În învălmăşeala aia... nu-ţi mai dădeai seama care greşeşte. Oricum, mă concentram mereu să iasă bine."

Dacă şi-a călcat vreodată partenera pe vârful pantofului? "Cu siguranţă"!, îşi aminteşte Mihai. Hainele cu care au fost îmbrăcaţi la marea defilare erau aduse de diriginţii elevilor, care le primeau la rândul lor de la instituţiile specializate. Cum de n-a parti­cipat Trăistariu la secţiunea de muzică? "Nu aveam gânduri din astea pe-atunci. Nici nu-mi imaginam că peste câţiva ani voi fi cunoscut românilor prin cântat!", declară artistul.

×
Subiecte în articol: special