x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Fişă de disident

Fişă de disident

08 Oct 2009   •   00:00

În arhivele provenite de la Radio Europa Liberă de la Budapesta s-au păstrat fişele pentru disidenţii aflaţi în evidenţele secţiei de limbă ro­mâ­nă. Iată ce conţine fişa lui Mircea Iorgulescu, redactată în limbile en­gle­ză şi română:



Personalitate literară din România îşi caută refugiul în Franţa
Paris, 15 sept. O figură literară proe­minentă din România cere azil politic în Franţa
Corespondentul nostru de la Paris scrie că Mircea Iorgulescu a cerut săptămâna aceasta azil politic la Paris. El a părăsit România la 20 august cu o viză turistică. Corespondentul nostru scrie că Iorgulescu este considerat o figură importantă a literaturii ro­mâne contemporane. A scris numeroase cărţi şi a editat vreme de 20 de ani o revistă importantă, România li­terară. A făcut parte din conducerea Uniunii Scriitorilor Români. Comitetul de conducere al revistei nu s-a mai întâlnit din 1986, din cauza presiunii Guvernului.

Iorgulescu, potrivit corespondentului nostru, a fost sub urmărirea Poliţiei în ultimul an. Din momentul în care Poliţia a întrerupt o întrunire a intelectualilor români care încercau să pună în circulaţie o scrisoare de protest faţă de politica preşedintelui român Nicolae Ceauşescu.

În aprilie, Iorgulescu a acceptat oferta de a participa la un colocviu li­te­rar în Franţa, dar autorităţile ro­mâ­ne au refuzat să-i dea paşaportul. A primit o viză de turist abia în iulie.

×
Subiecte în articol: special