x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Lumea românească

Lumea românească

07 Mar 2009   •   00:00

Minimum (Israel), martie 1989



CALORII
Dintr-o cuvântare a preşedintelui N. Ceauşescu privind nivelul de trai la ora de faţă:
"Fondul de consum şi produsele necesare consumului au crescut faţă de 1950 de peste 18 ori, asi­gurându-se tuturor oamenilor muncii, tuturor locuitorilor ţării condiţii demne de viaţă. De altfel, consumul mediu de calorii pe locuitor reprezintă circa 3.200 de calorii, ceea ce aşază România în rândul ţărilor cu un consum bun din toate punctele de vedere, co­respunzător cerinţelor fizice şi in­telectuale".

VIDEO
"Scînteia Tineretului" demască pe acei proprietari "care şi-au făcut din aparatul video o sursă de venituri ilicite, care s-au grăbit să-şi transforme casele în adevărate săli de vizionare (contra cost, fireşte), neţinând seama că în acest fel în­calcă legea, fiind pasibili de pe­deapsă pentru practicarea de profesie fără autorizaţie, neţinând sea­ma, de dragul câştigului nemuncit, de pericolele la care se expun, ei şi familiile lor, primind atâţia oameni necunoscuţi în casă."

PREŢURI
Câteva preţuri notate de revista "Eastern Europe Newsletter" din Londra: 1 kg cafea – 1.000 lei; un pachet de Kent – 100 lei; un ou – 6 lei; un video – 70.000 de lei. Dolarul, oficial 8,8 lei, la negru –
90 -100 lei.

DIPLOMAŢIE
Întrebat, nu demult, ce părere are despre glasnostul sovietic, d. Ştefan Andrei, vicepremier şi fost ministru de Externe, a declarat: "nu cunosc acest cuvânt". De atunci, replica lui Andrei circulă, devenind, ca să zicem aşa, memorabilă. Amintim că Ştefan Andrei este un om deştept, citit, umblat, spiritual şi, în plus, posesorul uneia dintre cele mai bune biblioteci de carte li­terară din câte există în Bucureştii de astăzi.

BRUCAN
Analizând, în cartea sa "Socialismul mondial la răscruce" (ed. Praeger, New York), situaţia ţărilor din Răsăritul Europei, Silviu Brucan lansează o formulă-şoc: "criza ge­nerală a socialismului". Observăm paralela cu celebra definiţie a lui Lenin de la începutul secolului: "criza generală a capitalismului".

FEMEI ŞI CAFEA
Un student vest-german, F. Rei­ter, autorul unui amplu reportaj despre România, transmis la Europa Li­beră, reproduce declaraţiile unor şoferi de camioane din RFG, potri­vit cărora, "pentru un sfert de kilogram de cafea poţi avea o femeie pentru o noapte."

TV
Câteva programe ale televiziunii bucureştene în lunile februa­rie-martie 1989: "Cântarea Ro­mâ­nei" (color); "Omagiu con­du­că­to­ru­­lui iubit"; "Ctitorii epocii de aur – Pri­vim cu mândrie înfăptuirile"; "Să trăim şi să muncim în spiri­tul eticii şi echităţii comuniste"; "Partid şi ţară, o unică voinţă, cântece pa­triotice, revoluţionare"; "Aplicarea fermă a mecanismului economico-financiar"; "Tezele din Aprilie"; "Mân­dria de a fi cetăţean al Ro­mâniei socialiste"; "Sub tricolor, sub roşu steag".

PE BRÂNCI
Aşa a trecut, clandestin, graniţa româno-ungară, nu de mult, scriitorul Petru Romşan. Născut în 1957, în jud. Hunedoara, Romoşan a pu­blicat trei volume de versuri, cel dintâi dintre acestea, "Ochii lui Homer", fiind distins cu premiul de debut al Uniunii Scriitorilor. El a ajuns în Franţa unde-l aştepta soţia sa, Adina, aflată acolo (rămăsese) mai de mult.

DATORII
Un comunicat Agerpres anunţă că în 1989 România va reuşi să lichideze, până la ultimul cent, da­toria sa externă. Se poate nădăjdui că, după îndeplinirea acestui obiectiv important, economia naţională va putea oferi populaţiei mai multe produse de consum şi servicii de mai bună calitate.

Articol primit prin bunăvoinţa doamnei Ditza Goshen, coordonatoare a Centrului de Studiu şi Cercetare a Istoriei Evreilor din România de la Universitatea Ebraică din Ierusalim

×
Subiecte în articol: special